BUGOJNO: Srednjoškolci „okupirali“ radna mjesta u Bugojnu

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je 21. oktobra 2016. godine realizovala svoj prvi Socijalni dan. Preko 520 srednjoškolaca i srednjoškolki iz 26 lokalnih zajednica svoje školske klupe danas su zamijenili volontirajući na radnim mjestima u lokalnim kompanijama.

Sa zadovoljstvom možemo saopštiti da je prvi “ASuBiH Socijalni dan” uspješno završen i da su srednjoškolci dobili svoje prvo radno iskustvo, proveli jedan radni dan u preduzećima i stekli svoje prve radne navike. Imali su priliku raditi kako u privatnim preduzećima, tako i u javnim institucijama i državnim ustanovama. Sva prikupljena novčana sredstva će se usmjeriti u Fond Socijalnog dana, a njima će se finansirati projekti srednjoškolaca u njihovim lokalnim zajednicama.

U projektu je učestvovalo 18 srednjoškolaca iz Bugojna koji su imali priliku raditi u kompanijama: Longue caffe “1001 noć” (3 radna mjesta), Advokatska kancelarija, Caffe BM, Cataleya, Europa, Fast food Ako, Harem, Prodavnica obuće K&M, Prodavnica obuće M&K,Riky's bar, Caffe-restoran AndalusiaiCaffe Mestic.

Amar Kundalić, član organizacijskog tima, po završetku aktivnosti je istakao: “Projekat je realizovan bez problema, što nam je zaista drago jer smo ove godine uspjeli prvi put da organizujemo naš socijalni dan. Dugo godina postoji ova ideja i napokon smo ove godine pokazali da smo organizacija koja je u stanju organizovati najveće projekte poput ovog. Želimo da se zahvalimo svim srednjoškolcima koji su volontirali u preduzećima, zatim svim pravnim licima koja su nam pružila podršku i ustupila radna mjesta, kao i školama koje su dopustile da srednjoškolci iskoriste ovaj dan da volontiraju i dobiju prvo radno iskustvo. U narednom periodu slijedi otvaranje poziva, dostavljanje projektnih aplikacija i finansijska podrška realizaciji projekata iz Fonda prikupljenih sredstava uspješno realizovanog Socijalnog dana. Nadamo se da ćemo slijedeće godine imati što veći broj radnih mjesta i što više podržanih projekata.”

Kako je ASuBiH već dvije godine pridružena članica SAME-a, evropske mreže nevladinih organizacija koje realizuju Socijalni dan, ideju o organizaciji socijalnog dana ASuBiH je pažljivo pripremao kako bi ista na terenu bila prihvaćena i uspješno realizovana što se po završetku današnjeg dana pokazalo ispravnim, a to je potvrdio i broj zainteresovanih srednjoškolaca koji su uzeli učešće u prvom ASuBiH Socijalnom danu.
Za kraj želimo napomenuti kako je ovo bio prvi ASuBiH Socijalni dan, i ne osporavamo postojanje sličnog koncepta koji u BiH sprovode druga udruženja.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/