BUGOJNO: Saznali smo možete li naplatiti štetu nastalu na autu od rupa na putevima

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezadom_-2/

Na naše članke o rupama na cesti brojni čitatelji su komentarisali kako je svuda po Bugojnu prisutno rupa na prohodnim lokalnim putevima i gradskim cestama.

Kontaktirali smo poznatog bugojanskog advokata (ime poznato redakciji) i upitali ga, je li moguće naplatiti štetu, tužbom, nastalu na automobilu od rupa i nepravilnosti na cesti koje utiču na nepravilnu vožnju?

Može se tužiti, tuži se onaj ko je odgovoran za ceste. Zavisi ko je u Bugojnu zadužen za lokalne puteve, Općina Bugojno ili je prenijela nadležnost na JP za stambeno komunalne djelatnosti i lokalne puteve d.o.o. Bugojno. Član 13 ZAKONA O CESTAMA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE objašnjava nadležnosti: Upravljanje, građenje, rekonstrukciju, održavanje i zaštitu lokalnih cesta i gradskih ulica vrše nadležni općinski ili  gradski organi.”

U statutu Općine Bugojno u članu 16. stoji: Općina obavlja poslove kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, i to naročito poslove koji se odnose na: upravljanje, finansiranje i unaprjeđenje djelatnosti i objekata lokalne komunalne infrastrukture:
– vodosnabdijevanje,
– odvoženje i prerada otpadnih voda,
– prikupljanje i odlaganje čvrstog otpada,
– održavanje javne čistoće,
– održavanje lokalnih groblja,
lokalni putevi i mostovi,
– ulična rasvjeta,
– javna parkirališta,
– parkovi.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/