Bugojno! Pronašao fosile stare 15 miliona godina i pokušao ih prokrijumčariti, uhapšen na granici

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Zajedničkom akcijom hrvatske pogranične policije i carinika na graničnom prelazu Stara Gradiška pronađena je i oduzeta paleontološka građa neprocjenjive muzejske vrijednosti, koju je slovenački državljanin pokušao prokrijumčariti iz Bugojna.

Riječ je o fosilima iz geološkog razdoblja srednjeg miocena, prije otprilike 15 miliona godina, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Stanici granične policije Stara Gradiška.

Filip Valentić, pomoćnik načelnika za graničnu kontrolu te stanice rekao je da su 17. aprila u večernjim satima na tom graničnom prelazu u putničkom vozilu slovenačkih registracijskih oznaka pronađena 82 komada fosila životinjskog porijekla.

Vozilom je upravljao državljanin Slovenije rođen 1975. godine.

Dražen Japundžić, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, rekao je da se radi o fosilnim ostacima neprocjenjive vrijednosti i značaja.

„Uvidom u oduzetu građu zaključeno je da se radi o vrlo vrijednoj fosilnoj građi sa područja Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije sa lokaliteta Gračanica kod Bugojna. Radi se o ostacim fosilnih kostiju velikih kopnenih sisavaca iz razdoblja miocena: praslonova koji su živjeli u to vrijeme, nosoroga, fosili goveda, konja, jelenske divljači, vodozemaca, a vidjet će se što se još nalazi u izuzetoj građi“, rekao je Japundžić.

Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu preuzeće fosilnu građu zbog privremenog skladištenja, čuvanja i provođenja samo najnužnijih preventivnih zahvata koji će spriječiti propadanje te građe neprocjenjive muzejske i naučne vrijednosti.

Nakon što stručnjaci Prirodoslovnog muzeja daju konačni nalaz i mišljenje o čemu se radi, a vjerojatno je riječ o krijumčarenju, policijski službenici će u saradnji sa Državnim odvjetništvom protiv državljanina Slovenije pokrenuti odgovornost.

capital.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o