BUGOJNO: Procvjetalo drvo života koje cvjeta jednom u 50 godina

# https://www.zekataxi.com/

Pojava cvijeta na vrhu Drva života veoma rijetka pojava i kada se pojavi traje tek desetak dana. Biljka Dracaena deremensis (lat.), kod nas poznatije kao Drvo života cvjeta tek jednom u pedeset godina, tako da mnogi vlasnici ove biljke nisu niti doživjeli da ih počasti cvijetom i zanosnim mirisom koji pruža po cijeloj prostoriji.

To se, međutim, desilo jednom Bugojancu u njegovom poslovnom prostoru, gdje je cvijet oživio i počeo cvjetati. Drvo je visoko oko 3 metra.

Za portal Bugojno Danas je kazao kako je to drvo dobio na poklon od prijatelja prije nekoliko godina. Nakon što je primjetio da je procvjetalo, kucao je na Google i iznenadio se kako ovo drvo procvjeta samo jednom u 50 godina.

Drvo života ili Drvo svjetlosti kod starih Slavena bilo je simbol života, simbol nečega od čega je sve počelo. Stari Slaveni vjerovali su da nakon smrti njihove duše odlaze u stablo i tamo prebivaju ostatak vremena. Prema tom vjerovanju priča o drvu života preživjela je sve društvene transformacije i danas je ta biljka jedna od najčešćih sobnih dekoracija u gotovo svakom domu.

Drvo života je dekorativna sobna biljka porijeklom iz Afrike, a ovisno o vrsti naraste i do 5 metara. Raste tako da na vrhu biljke izlaze novi listovi, a stari na dnu biljke postepeno odumiru te stabljika ogoljava i vremenom odrvenjuje na što i upućuje prva riječ njenog imena. Raste relativno sporo, a krasi je dugovječnost.

Drvo života nije zahtjevna sobna biljka ukoliko se osiguraju optimalni uvjeti za njen rast, a oni se odnose prvenstveno na mjesto, temperaturu i režim zalijevanja. Obožava svijetlo mjesto bez velikih oscilacija u temperaturi i strujanju zraka. Idealna temperatura za njen rast je od 17 do 27° C. Zalijeva se manjom količinom vode svakih nekoliko dana. Kod smanjenih temperatura tijekom zime nije poželjna prihrana, a ni obilno zalijevanje.

Bugojno-danas.info

https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponuda_tehnike/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o