BUGOJNO: Prije 37 godina utakmicu između RK Iskra – RK Lovćen na stadionu iz Gimnazije gledalo 2000 gledalaca

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Da su se svi sportovi, kako u Bugojnu tako i u BiH, više pratili, dokaz je članak iz novina iz 1980 godine kada su se na stadionu Mladosti iza nekadašnje Gimnazije sastali RK Iskra Bugojno i RK Lovćen iz Crne Gore. Pobjedom u toj utakmici Iskra se plasirala u polufinale kupa Jugoslavije.

Na golu je stajao u to vrijeme mladi Asim Šahman koji je postao rukometna legenda bugojanske Iskre. U toj utakmici velike zasluge za pobjedu je imao upravo Asim Šahman koji je odlično branio, dok su najbolji strijelci bili Dragun 13 pogodaka i Hadžialić 6 pogodaka. Rezultat je glasio 30:26 (15:12). Tadašnji reprezentativac Jugoslavije, a današnji trener Slovenije Veselin Vujović, uspio je samo jedan pogodak postići odličnom Šahmanu. Poslije je igrao za Metaloplastiku i postao najbolji rukometaš svijeta u to vrijeme.

Iskra: Šahman, Rajić, Hadžialić, Radman, Dragun, Obralić, Antičević, Gekić, Gagić, Rastoder, Jaganjac i Cerić.

Lovćen: Popović, Stanković, Ađić, Milošević, Petričević, V. Vujović, Veljević, Koljević, Bogdanović, Marković, M. Vujović.

Iskra je u to vrijeme nastupala u Drugoj ligi. Par dana ranije se igralo finale kupa BiH gdje su igrali Iskra i Krivaja iz Zavidovića, fenomenalnom igrom Iskra je osvojila kup BiH savladavši prvoligaša Krivaju.

Iskra je protiv Lovćena igrala izvrsno i vrlo sigurno od samog početka do kraja susreta.

Maksimalnim zalaganjem svakog pojedinca Iskra je držala igru u svojim rukama i tokom cijele utakmice domaći su bili u vodstvu. Najveće vodstvo je bilo pred kraj i iznosilo je pet pogodaka razlike.

U jednoj korektnoj i živoj utakmici Iskra je u svemu bila bolja i zadovoljila veliki broj navijača koji su na kraju utakmice pljeskom ispratili svoje igrače.

Asim Šahman

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/