BUGOJNO: Pravoslavni vjernici s radošću dočekuju Božić

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Pravoslavni vjernici s područja Bugojna obavljaju posljednje pripreme kako bi dočekali najradosniji praznik, Božić-rođenje Isusa Hrista. Prigodnu poruku i čestitku uputio je protonamjesnik Slaviša Đurić, bugojanski paroh.

Pravoslavni vjernici 40 dana prije Božića započinju post i 7. januara u okruženju porodice, tradicionalnim običajima uz bogatu trpezu obilježavaju najradosniji hrišćanski praznik. Unošenje drveta hrasta i njegovo paljenje u domovima sastavni su dio božićnih praznika.

Badnji dan proslavlja se dan uoči Božića i predstavlja posljednji i najstrožiji dan božićnog posta, kao i veliku sreću jer prethodi danu Hristovog rođenja. U hramu Rođenja presvete Bogorodice u Čipuljiću biće upriličeno tradicionalno večernje bogosluženje, dok će na dan Božića, biti održana centralna sveta liturgija.

Praznik simbolizira rođenje novog života, djece i roditeljstva i kao takav obilježava se najljepšim vjerskim običajima.

Božić je vrijeme kada treba da se okrenemo jedni drugima, to je vrijeme utjehe i radosti. Molimo da Gospod da mir, da božićna pjesma bude slava Bogu i miru među ljudima. Neka ovo bude vrijeme ljubavi i dijeljenja milosti – poručio je paroh Đurić te uputio tradicionalnu čestitku vjernicima – Mir Božji, Hristos se rodi.

Praznici su radost za sve ljude dobrih namjera, nadahnuće za izgradnju mira i svakog napretka u odnosima među ljudima, te podsjećanje na potrebu uvažavanja i poštivanja različitosti u cilju izgradnje bolje budućnosti za sve narode i građane BiH.

rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/