BUGOJNO: Otkopana grobnica pripadnika visokog plemstva?!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Nakon što je posve slučajno prošle godine na svom imanju u Crkvinama u bugojanskoj MZ Vesela Husein Smajić, pronašao  ostatke za koje se pretpostavlja da su ostaci franjevačke crkve, na istom lokalitetu došlo je ovih dana do pronalaska novih arheološki interesantnih iskopina.

Naime, otkopana je grobnica sa skeletnim ostacima i tkaninom sa zlatnim lamelama, nitima. Potvrdio je to magistar arheologije i historije Ljubo Oreč, iz Franjevačkog muzeja iz Tomislavgrada, koji u protekla četiri dana radi na otkopavanju u Crkvinama.

skeletni-ostaci

Skeletni ostaci

– Pronađeni su skeleti žene i muškaraca , a tkanina protkana zlatnim nitima ukazuje da je riječ o ostacima pripadnika visokog plemstva – pojašnjava Oreč, koji je ovo nazvao senzacionalnim otkrićem.

Uzorci skeletnih ostataka  bit će poslani na stručne analize u Zagreb i London, nakon čega će biti poznato više informacija.

husein-smajic

Smajić: Područje će biti konzervirano i pretvoreno u muzej

– U prve dvije faze pronađene su zidine za koje se pretpostavlja da pripadaju srednjovjekovnoj crkvi, skeleti dva djeteta i dva odrasla muškarca, ali i drugi zanimljiv ostaci. Taj dio posla obavili su stručnjaci Zavičajnog muzeja u Travniku –  naglašava bugojanski poduzetnik Husein  Smajić , posebno potcrtavši  kako će ovo arheološko nalazište  biti konzervirano i pretvoreno u muzej. Najavio je kako će se u ovoj, trećoj fazi raditi desetak dana.

ranije-otkriveni-poklopac-sarkofaga

Ranije otkriveni poklopac sarkofaga

Po riječima arheologa Oreča, u planu je pronaći  nove grobnice jer ,kako pojašnjava, pojavljuju se i nešto stariji objekti ispod apcide. Plašt sa zlatnim lamelama, izuzetno rijedak arheološki nalaz, bit će izložen javnosti, a nalazi stručnih analiza skeletnih ostataka, također, pomoći će stvaranju jasnije slike o periodu kojem pripadaju.

avaz.ba

Autor: A. Mandžić

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/