BUGOJNO: Nezadovoljni prodavači na buvljoj pijaci se okupili ispred Općine

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

U Bugojnu su se danas ispred zgrade općine Bugojno okupili nezadovoljni prodavači na buvljoj pijaci iz Bugojna i drugih gradova jer im je i jutros bio onemogućen ulazak na buvlju pijacu od strane resorne kantonalne inspekcije. Na dvosatnom sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici prodavača i načelnik općine dogovoreni su naredni koraci i smjernice rješavanja problema koji je isti u svim općinama SBK-a.

Danas se u Bugojnu nastojao naći način za rješavanje rada prodavača na buvljoj pijaci, kojima je jutros u Bugojnu bio onemogućen ulazak i prodaja na pijaci jer kako je istaknuto nemaju adekvatna rješenja. Prodavači su se okupili ispred zgrade Općine Bugojno i ispred prostorija Tržišne inspekcije SBK-a tražeći rješenje jer za većini njih ovo je jedini izvor prihoda.

Kako su istakli, oni jesu za poštivanje zakonskih odredbi, i spremni su plaćati potrebne dadžbine, ali da one budu u skladu s njihovim radom, jer neki od njih rade dan, nek tri a neki 6 dana i ističu da izdvajanja ne mogu biti ista za sve. Ovaj problem je isti na nivou cijelog SBK-a, a danas u Bugojnu, načelnik Hasan Ajkunić pokrenuo je inicijativu za rješavanje. Problem je kompleksan s obzirom na to da se na buvljoj pijaci prodaje i nova i polovna roba, ali i tekstil, proizvodi od plastike, metala, obuća itd, te da pored prodavača iz našeg grada na pijacu stižu i prodavači iz drugih kantona. Kada su u pitanju rješenja, ona ne postoje na nivou SBK-a ni u jednoj općini, tako da je prodaja na buvljim pijacama dovedena u pitanje.

Tokom sastanka izneseni su problemi, sagledana rješenja iz drugih kantona, a načelnik općine Hasan Ajkunić pokrenuo je i inicijativu da se naredne sedmice u Travniku održi sastanak načelnika općina SBK-a, predstavnika Vlade SBK-a i resornog ministarstva kako bi se pronašlo zajedničko rješenje i omogućio rad na buvljoj pijaci. Predstavnici prodavača na buvljoj pijaci su ogorčeni, ali se nadaju da će naredni petak moći raditi na pijaci i izrazili su zadovoljstvo što se u rješavanje problema uključio načelnik.

Naredni sastanak planiran je u utorak, u 12:00 sati u Kristalnoj sali općine Bugojno, a na sastanak su pozvani prodavači na buvljoj pijaci u Bugojnu, predstavnici Vlade SBK-a i načelnik kako bi se nastavilo s rješavanjem problema. Načelnik općine Bugojno uputio je i javni poziv prodavačima na buvljoj pijaci u Bugojno da u resornoj općinskoj službi, do utorka do 12:00 sati, podnesu zahtjev za registraciju rada na buvljoj pijaci na osnovu kojeg bi se trebao pronaći modus privremenih rješenja dok se problem ne riješi na nivou SBK-a.

rtvbugojno

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/