Bugojno: Na nekim lokacijama izgubljeno skoro 90% nasada jagodičastog voća

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Posljedice poplava vidljive su i ove godine na području Bugojna, a ogledaju se u sušenju nasada malina. Općina koja je proteklih godina bila lider u proizvodnji jagodičastog voća ove godine mogla bi imati značajne štete…

U malinjaku na 3000 četvornih metara, iznad naselja Vesela, Muhamed Ćeso već petu godinu osigurava egzistenciju za svoju obitelj. Prošle je godine, kaže, imao prinos oko sedam tona, a ove godine suočen je sa potpunim sušenjem sadnica.

Senada Čolić, stručna suradnica za poljoprivredu,vodoprivredu i turizam Općine Bugojno, kaže kako nisu sve sorte podjednako zahvaćene ovim nepogodama. Ističe da je najviše štete na sorti miker.

Stručnjaci navode kako je na pojedinim lokacijama izgubljeno gotovo 90% zasada.

Ova godina će biti za veći dio uzgajivača maline izgubljena ili će se urod utoliko smanjiti da se neće moći uporediti s onim kakav je bio u prošloj godini, objašnjava dr. Boško Gaćeša, iz Federalnog zavoda za poljoprivredu.

Ključni razlog ovakvog stanja su prošlogodišnje poplave, tvrdi struka, ali i pojava raznih štetočina. No, više će se znati nakon analiza uzetih uzoraka. U svemu ovome nezaobilazna je činjenica da su uzgajivači objektivno prepušteni sami sebi, bez dovoljnog broja zaposlenih u stručnoj službi.

Nažalost, prema mišljenju stručnjaka, sušenje nasada malina može se očekivati i na ostalim područjima koja su bila pod vodom.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/