Bugojno Danas na licu mjesta: U Krupi se zajednički slavi i Bajram i Uskrs

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/ https://www.facebook.com/livnobus/

Jutros je u selu Krupa u Gornjem Vakufu-Uskoplju osvanulo nekoliko uvredljivih grafita na pet automobila i dvije porodične kuće Bošnjaka.

“Bit će još Srebrenica”, “Neće ostati balija-Uskoplje”, samo su neki od grafita koji su zgrozili mještane Krupe.

Ovo je tačno dirnulo ono u srce, gdje smo imali baš dobar osjećaj sa komšijama. Ovo je prijetnja za mene i kući i svemu. Ja sam za suživot ovdje. Po grafitima motivi su nacionalni“, izjavio je Selmir Pokvić.

Prije par godina otišao sam za Austriju da radim, jučer ujutro sam stigao s puta i otišao s drugovima da se provedemo. Jutros dolazim i budim se, pronalazim to na autima šarano i ispisano. Kukavički, katastrofa“, kazao je Adis Pokvić.

Ustao sam jutros u 6 sati pio kafu sa suprugom i sinom, sin je pošao na posao, kada je izašao, vratio se i kazao, babo auto je uništeno, imaju grafiti i na kući i ispred kuće. Prosto me iznenadilo jer ovdje je bio dobar suživot, što se tiče komšija i nas to je ok, multietična sredina, nije bilo problema, komšija je stid da izađu ovdje jer nam ne mogu pogledati u oči jer znaju da nisu oni to uradili“, rekao je vlasnik kuće na kojoj su pisani grafiti Muhamed Pokvić.

Kad sam vidio nisam vjerovao, ne mogu da dođem sebi da se ovo moglo desiti ovdje. Poslije rata, Gornji Vakuf-Uskoplje nije imao nikad incidenta. U zavadi nismo ni sa kim. Tačno sam iznenađen“, kazao je Abid Pokvić.

Živim ovdje u Krupi gdje se nažalost desio ovaj incident. Najoštrije osuđujem ovo i da se što prije počinitelj nađe i da se zna imenom i prezimenom ko je to napravio da se nijedan narod ne osuđuje u globalu“, istakao je dopredsjednik Mjesne zajednice Krupa Anto Batinić.

“Donose oni mojoj unuki bombone, čokolade, kad je Uskrs nosimo im jaja, i prije rata se to radilo, njihova nena i mi. Nikad mi s njima nismo nikakvih problema imali“, rekla je komšinica Marija Subašić.

https://www.bugojno-danas.info/od-1-oktobra-obuka-za-cnc-programera-operatora-u-srednjobosanskom-kantonu https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/