Bugojansko blago: Čudesna “Vruća voda” liječi reumu, išijas, kožna oboljenja…

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Ispod planine Kalin kod Bugojna, dvije su se vode zarekle da će jedna da bude uvijek vruća, a druga hladna. Zlatarica je hladna i u sred ljeta, a “Vrućoj vodi” samo ime kaže sve. Obje su, kažu u narodu, ljekovite – javlja Aura.ba.

Zlatarica je bogata magnezijem i dobra je za sportiste. Onaj ko se umije njenom vodom očistit će lice i dušu. Na njenom izvorištu neimari su izgradili i jedan fini, u narodu zvani – ”točak”, iz kojeg izviru dva debela slapa zdravlja. Ova voda neprestano teče istim intenzitetom, a ako nismo uhvatili njene kapi, one se nepovratno gube u Bilom potoku.

Samo 600 metara, prema Novom Travniku nalazi se izvor termalne vruće vode koja je i na najvećim minusima topla. Poznata je kao ”Vruća voda”, a narod je pohodi više od jednog vijeka. Njena ljekovitost i svojstva su čudotvorna, pomaže kod reume, išijasa, grčeva, vena na nogama, gihta, te pojedinih kožnih oboljenja.

aura.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o