Bugojanski srednjoškolci učestvovali u Socijalnom danu i saznali kako je biti pravnik, advokat, trgovac, ugostitelj

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Asocijacija srednjoškolaca u BiH 20.oktobra 2017. godine organizovala je drugi po redu „Socijalni dan“ odnosno dan u kojem srednjoškolci svoje školske klupe mijenjaju za radna mjesta. Zamišljeno je da srednjoškolci na ovaj način stiču svoja prva radna iskustva te da dobiju priliku da dio teoretskog znanja usvojenog u školi iskoriste u praksi na radnim mjestima. Prema riječima koordinatorice lokalnog tima ASuBiH Bugojno, maturantice bugojanske Gimnazije Emine Hadžiabdić; za svako radno mjesto na kojem srednjoškolac radi , poslodavac je prema sklopljenom ugovoru obavezan uplatiti dnevnicu u Fond“Socijalnog dana“, a svrha Fonda jeste finansiranje omladinskih projekata u lokalnim zajednicama kojim se zadovoljavaju potrebe mladih i zajednice.

U sklopu ovogodišnjeg „Socijalnog dana“ uključeno je bilo 20 većih gradova širom BiH kao nositelja projekta, a također i 35 drugih lokalnih zajednica čime se omogućilo da više od 800 bosanskohercegovačkih srednjoškolaca dobije svoje prvo radno iskustvo.

Prošlogodišnji „Socijalni dan“ je omogućio finansiranje 13 omladinskih projekata u 13 lokalnih zajednica sa 545 zaposlenih srednjoškolaca, a tim uspješno provedenim projektom Asocijacija srednjoškolaca BiH je, kao jedini predstavnik iz BiH, postala punopravni član SAME-a odnosno evropske mreže organizacija koji u svojim zemljama također organizuju „Socijalni dan“.

Emina Hadžiabdić ističe da su mladi u našem gradu većinom zainteresovani za aktivnosti koje mogu poboljšati njihov položaj, ali da im u tome treba i podrška lokalne zajednice. Želi pohvaliti entuzijazam i kreativnost srednjoškolaca lokalnog tima, ali i iskazati zahvalnost direktorima bugojanskih srednjih škola kao i vlasnicima pravnih subjekata, privrednih , ugostiteljskih i ostalih objekata iz Bugojna, Donjeg i Gornjeg Vakufa koji su srednjoškolcima i ove godine izišli u susret i dozvolili da jedan dan budu pravnici, advokati, trgovci, ugostitelji.

U ovogodišnjem „Socijalnom danu“ učestvovali su učenici Gimnazije- Bugojno, Srednje tehničke škole Bugojno i Srednje stručne škole Bugojno, a to su:

1) Una Karabeg
2) Sajra Mandara
3) Ajna Karadža
4) Merima Duraković
5) Nejra Tunović
6) Neira Redžebašić
7) Tara Prasko
8) Aldijana Cero
9) Fatima Muratović
10) Dženan Đopa
11) Amina Ortaš
12) Bilal Hodžić
13) Ahmed Ćefo
14) Edib Malkić
15) Ema Hadžić
16) Lejla Jusufbegović
17) Džana Ždralović
18) Džejla Palalić
19) Amila Karabeg
20) Aziz Fazlibegović
21) Aldin Memić
22) Zenajda Hero
23) Advan Ridžal
24) Amra Gazić
25) Sedin Šehić
26) Bašinac Emina
27) Amina Čehaja
28) Alem Mlaćo
29) Emina Basara
30) Đenita Alić
31) Muamer Galešić
32) Ensar Kosovac
33) Jasmina Kadunić
34) Lamija Haznadarević
35) Azra Dževahirić
36) Hana Hadžiabdić
37) Emina Hadžiabdić

a radili su u:
”Sport Vision”
“Fitness Club STEP”
“Caffe bar Kameleon”
”Advokat Alma Jusufbegović”
”Advokat Emina Begić“
“Caffe bar Broadway”
“Caffe slastičarna Start”
”CM- cosmetic market”
“Fitness klub Zaza”
“Caffe slastičarna Zeko”
“K&M-2”
“Nur-Export d.o.o”
“Fasto Food Basket”
“Fast Food Ako”
“Caffe bar 1001 noć”
“Termo-Aqua d.o.o”
“Wagner caffe”
“Autopraonica M&M”
“Cyber knjižara”
“Cvjećara “Azalea”
“West Cover”
”Ribnjak Semešnica”
”Caffe Camel No.1”
”Caffe bar Ema”
”Servis za knjigovodstvo- Mehmed Manjgić”
“Caffe bar Ricky's
“Pivnica Littlebig”

ASuBiH je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca i okuplja sve mlade koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH.

SREDNJOŠKOLCI NAŠEG GRADA UČESTVOVALI U SOCIJALNOM DANU1

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o