Bugojanski Bristovi dobili zvono koje je blagoslovio kardinal Vinko Puljić

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Kardinal Puljić je blagoslovio zvono bugojanske filijalne crkve u Bristovima danas u subotu 7. svibnja 2022. godine. Nakon mise i blagoslova na domjenku se zapjevalo. Tom prigodom je i kardinal zapjevao s vjernicima „Tebi majko misli lete“.

Župa Bugojno nastala je odvajanjem od župe Gornji Vakuf (tada Gornje Skoplje) kao mjesna kapelanija godine 1844. i od tada ima matice. Župom je proglašena 1858. godine i posvećena je svetom Anti Padovanskom.

U župi se nalaze četiri podružne crkve: Drvetine (izgrađena 1970. godine.; Donji Vakuf (renovirana 1990. godine), Guvna (izgrađena 1990. godine) te osam kapelica i toliko grobalja. Jedna od tih podružnih crkava je u i Bristovima.

Upravitelj župe Bugojno fra Ivica Pavlović je pokrenuo inicijativu za nabavku zvona u koju su se uključili članovi zajednice. Nakon što je zvono izrađeno i dopremljeno župa i mještani su organizirali svečani blagoslov 7. svibnja 2022. godine. Tijekom misnog slavlja zvono je blagoslovio uzoriti Vinko kardinal Puljić.

Kardinal Puljić je predvodio misno slavlje i blagoslovio zvono

“Crkva je na svoj način u povijesti uvela znak zvona. Ono ima trostruku službu. Zvono  okuplja u zajednicu, ono zove mene kao dijete. Učili smo, kada zazvoni, da se prekrižimo i kažemo: “Slava tebi glasu nebeski”. Tako smo kao djeca nekada govorili. Ono je na svoj način glas Božji, zove na molitvu. Zove na zajedništvo. To je prvi smisao zvona, da okuplja zajednicu. Onda je tu i drugi smisao, da upozori na opasnosti. Često  ljudi nisu imali drugog načina da upozore, na požar ili neku drugu opasnost. Onda se zvonilo i zvono je ukazivalo da dolazni neka opasnost. Treće, zvono ima posebnu ulogu kada netko umre. Onda ono zvoni, kažemo, oplakuje mrtve. Ono nas zapravo poziva da budemo svjesni naše smrtnosti”, kazao je kardinal Vinko Puljić.

“Ovaj današnji čin koji činimo ovdje, neka utvrdi u nama  vjeru, to pouzdanje u Boga i što bi papa Franjo posebno poručio kršćanima, nemojte se oglušiti o Božji glas. Znajte slušati srcem, a ne samo ušima. Srcem slušati Božji glas, poziv, riječ i poticaj. Pa neka nas krijepi milost Božja na tome putu”, zaključio je Puljić svoju današnju propovijed.

Sada će se zvono s crkve svetog Leopolda Mandića čuti ne samo u Bristovima nego i u širem okruženju. Poziv na jutarnju, podnevnu i večernju molitvu odzvanjat će ispod Kalina vrbaskom dolinom.

Nakon mise i blagoslova za sve prisutne organiziran je domjenak. Tom prigodom se i zapjevalo. Kardinal Puljić je s vjernicima zapjevao svoju omiljenu pjesmu „Tebi majko misli lete“.

ramski-vjesnik.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/