Bugojanski borci za portal Bugojno Danas iz kampa heroja u Sarajevu: Niko iz Bugojna nam nije pomogao osim građana

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Danas smo posjetili demobilisane borce Armije RBiH koji ispred zgrade Vlade Federacije BiH protestuju već 80 dana zalažući se za 3 tačke a to su: 1. Jedinstven registar boraca 2. Borački dodatak za nezaposlene borce i 3. Prestanak finansiranja 1603 boračka udruženja.

Kako ističu za portal Bugojno Danas, borci koji se nalaze u kampu su ujedinjeni i svi su kao jedan.

Nisu htjeli spominjati broj boraca koji se nalazi u kampu zbog svakodnevnog povećanja broja boraca koji dolaze ili se mijenjaju sa drugim borcima. Prema našim saznanjima u kampu protestuje preko 50 boraca.

Kako smo saznali od borca koji je želio ostati anoniman, u vidu donacija su dobijali pakete kisele vode u kojima je bilo po litar rakije kako bi izazvali sukobe između boraca u kampu.

“Mi imamo ovdje tri tačke od kojih nećemo odstupiti. Prvi je borački registar. Imamo preko 570.000 demobilisanih boraca. Krajem rata je bilo oko 230.000. Neko nas je izlažirao i uveo u pravo oko 300.000 demobilisanih boraca. Drugi naš zahtjev je ukidanje finansiranja svih udruženja na nivou Federacije kojih ima oko 1600. Federacija bi ukidanjem finansiranja dobila oko 18 miliona KM što bi se automatski moglo dijeliti sa trećom tačkom a to je borački dodatak koji tražimo za sve borce koji su učestvovali u ratu, a to je 6 KM po učešću u ratu. Tražimo za sve ljude koji su na birou da im se da naknada za vrijeme nezaposlenosti. Mi smo neki dan poslali zahtjev u vladu FBiH i parlamet FBiH da one borce koji su radno sposobni da im vlada pokuša obezbijediti posao, ako ne obezbijedi posao da idu automatski na biro i tako bi dobivali naknadu pošto su na birou. Dok nam se zahtjevi ne ispune ne odustajemo od naših namjera, ostajemo do kraja. Što se tiče političara, slabo se interesuju za nas. Ministar Salko Bukvarević što nam je nudio ne možemo pristati na to. Tvrdi da nas ima 70.000 na birou, a ima nas oko 25.000. Tvrdi da je nemoguće doći do para da se ispune zahtjevi, mi tvrdimo da je moguće. Neka smanje finansiranje udruženja i smanje 300.000 lažnih boraca, dobit ćemo novac koji može 100% ispunit naše zahtjeve”, izjavio je Nazil Velić za portal Bugojno Danas.

“Želim da se zahvalim svim Bugojancima koji su nam pomagali. Zadnja donacija je bila 400 KM u robi. Nemamo podršku od nikoga iz Bugojna osim građana. Bugojanci su uvijek bili humanitarni ljudi i ostali”, istakao je Samir Sadiković, borac iz Bugojna koji je se od prvog dana nalazi u kampu heroja.

Samir navodi kako bugojanska udruženja boraca ne daju nikakvu podršku borcima koji protestuju te su svoje borce povukli iz kampa.

Danas je Karitas donirao nekoliko kreveta kako određeni broj boraca, kojima su kreveti najpotrebniji, ne bi spavao na zemlji već na krevetima.

Borci koji su kod kuće, naši Bugojanci, saborci, koji su navodno potpisali sporazum sa vladom FBiH i ministarstvom za boračka pitanja, to je za nas neprihvatljivo zato što se to odnosi na ljude koji navršavaju 60 godina i koji su u socijalnom stanju. Ostali borci nemaju šanse da dobiju to. Dosta njih sjede kod kuće i misle da će dobiti 220 KM, ja im tvrdim odavde da od toga nema ništa. To neće 10% po tim kriterijima dobiti tu socijalu. Poručujem im neka se uozbilje. Ovo im je zadnja šansa da ostvarimo svoja prava koja smo sigurno pošteno zaradili“, zaključio je Nazil Velić za portal Bugojno Danas.

Bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o