Bugojanka Ensara Huskić: „Kada slikam pronalazim svoj mir i do kraja se prepuštam toj ljubavi“

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/ https://www.facebook.com/livnobus/

Mlada i darovita umjetnica Ensara Huskić, na društvenim mrežama poznatija kao Principessa En Sarah već neko vrijeme privlači pozornost ljubitelja umjetnosti tako što objavljuje svoje umjetničke radove. Kako sama kaže, do toga je došlo spontano kada je naslikala prvu sliku koja je bila posvećena njenoj majci.

Kao i svaka ponosna majka tako je i ona objavila tu sliku na svom facebook profilu i nakon toga su počeli stizati brojni pozitivni komentari i pohvale. Moji prijatelji su mi dali vjetar u leđa da nastavim sa slikanjem“- govori Ensara o svojim počecima i ističe prednost društvenih mreža koje su joj puno pomogle da se usavrši u slikanju. Svaki komentar, pa i konstruktivna kritika pomaže  ovoj mladoj umjetnici da ljudima približi svoj umjetnički svijet. Na društvenim mrežama je prati više od 500 ljudi. Bezgraničnu ljubav i potporu ova osebujna slikarica dobiva od majke, supruga i cimerice iz studentskih dana.

Bezbrižno se prepustila oslikavanju prirode te njegovala svoju individualnost te isprobavala nove tehnike u skiciranju  Njeni motivi su romantične prirode, puno boja i raskošnih prikaza pozitivne strane života.

Nježnost u bojama i potezu je crta svih mojih radova, a to je ono što ne mogu kontrolisati i što dolazi iz nutrine, što određuje mene kao stvaraoca, ili bar tako kažu“ – kroz osmijeh govori Ensara prisjećajući se svoga djetinjstva. Naime, još kao djevojčica je pokazivala talenat za ples, crtanje stvarajući kreativni razigrani nered u kojem je uživala.

Još prije godinu dana moj odnos prema slikarstvu je bio neozbiljan, unatoč pohvalama“ ističe Ensara koja zahvaljujući objavama na društvenim mrežama uspješno prodaje svoje slike. Kao i svakom umjetniku i njen san je imati samostalnu ozložbu i struci i publici profesionalno predstavit sve ono na čemu je dosad vrijedno radila.

Ensara nema posebnih uzora u umjetnosti, veoma se divi samoukim slikarima koji su neograničeni u svom likovnom stvaralaštvu.

Izložba je nešto što mi pada na um s vremena na vrijeme i ono što bi posebno obradovalo ljude koji me bezuslovno podržavaju. Bitnije za mene, naravno, jeste da moje predstavljanje bude bogato kvalitetnim radovima nego  da budem opterećena datumom“ govori Ensara o svojim planovima. Na svoje slike promatra s velikom ljubavi i emocijama, a sebe opisuje kao krhku. Ali odlučnu dušu koja stvara i slika u najvećim životnim izazovima.

Upravo sada, za vrijeme pandemije korona virusa, svestrana slikarica smatra da možemo detaljno preispitati životne vrijednosti i prioritete, provesti vrijeme sa svojim najbližima i zaviriti u najdublje kutove svoje nutrine.

Kada Ensara to napravi dobije kreativni rezultat i mir „Na svoje slike gledam kao na ljubav koju ja mogu dati svijetu. Kada slikam pronalazim svoj mir, prepuštam se toj ljubavi. Ispostavi se da je rezultat meni uvijek nagrada, a to je oku milo djelo.“

Ensarine radove možete pratiti na Facebook stranici Umjetničke slike En-sarah a kontaktirati je možete na broj 060 33 56 122.

Intervju radila: Ružica Ljubičić

https://www.bugojno-danas.info/od-1-oktobra-obuka-za-cnc-programera-operatora-u-srednjobosanskom-kantonu https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/