Bugojanka Aida Starčević osvojila najveći vrh Južne Amerike Aconcagua 6964 m n/v

https://www.bugojno-danas.info/

Akonkagva je planina u Južnoj Americi, koja je sa visinom od 6.960,8 m najviši vrh obje Amerike a ujedno i najviši vrh južne hemisfere. Dio je planinskog masiva Anda a nalazi se u pokrajini Mendoza u  Argentini, 112 km zapadno od Mendoze, glavnog grada istoimene pokrajine i 15 km od granice sa Čileom. 

Na svom Facebook profilu Aida nije krila oduševljenje kazavši:

Aconcagua 6964 m n/v Argentina Bugojno moje….70 230. Hvala svima koji su bili uz mene. Hvala mojim roditeljima, mojoj djeci, bratu, mom gradu, mojim prijateljima, kolegama, učenicima, poznanicima…Hvala svima na neiscrpnoj podršci, bilo je naporno ali uspjeli smo. Vrijeme se pokvarilo i nije bilo moguće čekati bolje uslove, stoga smo odlučili ili da idemo sa lošijom aklimatizacijom ili da ne idemo nikako. Izabrali smo prvu opciju. Odradili smo aklimatizaciju do 5000 m n/v, i ujutro smo trebali doći do visinskog kampa 1 Nido de Condores na 5550 m n/v provesti neko vrijeme tu i vratiti se u baznu kamp. Međutim, mi smo imali dva lijepa dana sa vjetrom od oko 40 km/h i sve kasnije će biti preko 100 km/h, tako da smo odlučili da noćimo na prvom kampu. Sve stvari, šatore, plinove, suđe, hranu, odjeću za uspon i vodu za taj dan i za uspon nosimo na drugi visinski kamp, sutradan, na Coleru na 5900 m n/v. Da smo radili sve po planu mi bi smo došli do Colere, proveli neko vrijeme tu i spustili se do kampa 1. Tada bi imali pravu aklumatizaciju. Ovako smo izmoreni od nosanja stvari i noćenja po visinskim kampovima bez aklimatizacije i bez odmora, krećemo na uspon u 04:00 u ponedjeljak. Temperatura je bila -30 sa naletima vjetra. Visinska bolest je dala svoj danak. Tako da od ukupno 19 učesnika ekspedicije, 8 učesnika skupa sa vodićem se popelo vrh. Na vrhu od Bosanaca i Hercegovaca smo bili samo Emir Baralić, jedan od najjačih ironman-ova u BiH i ja. Aconcagua nije za podcijeniti, ali ni osjećaj nedostatka kisika preko 6000 m. Sve u svemu jedno ogromno iskustvo. Hvala Emiri Hukić i Hasni Smječanin za šator koji je nekim čudom ipak izdržao andski vjetar. Hvala Gafi i Draganu na informacijama i porukama podrške. Općina Bugojno Ministarstvo obrazovanja, znaznosti, kulture i sporta, Sirovina metal d.o.o Bugojno, Komp-ing d.o.o. Vitez, JU Apoteka Bugojno, Riky's bar, PD Plasa Jablanica, Podrška Udruženju oboljelih i liječenih od tumora “Donna” Bugojno, Medijski pokrovitelj Bugojno danas.”

https://www.bugojno-danas.info/ https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://mfbanka.com/stednja/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/