Bugojanci muž i žena koji žive u Austriji zaraženi od virusa Korona, stupili smo u kontakt

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Portal Bugojno-danas.info je stupio u kontakt sa Bugojancima zaraženim virusom korona a radi se o mužu i ženi rođenim u Bugojnu a trenutno žive u Austriji Ivana Blatančić Sučić i njen muž Zoran Sučić, oni su zaraženi virusom Korona. Žive u Austriji i jučer im je otkriveno da boluju od virusa Korona. Stupili smo u kontakt sa Ivanom koja nam je kazala sve što nas je zanimalo o Korona virusu iz prve ruke.

1. Poštovana Ivana, nalazite se u Austriji i pozitivni ste na Korona virus, kada su Vam doktori kazali da imate Korona virus i kakve ste bolove imali prije odlaska doktoru?

Jučer sam saznala dijagnozu od lokalnog zavoda za zdravstvo. Testirana sam još u srijedu, 18.03.2020. Sljedeći simptomi su se pokazali u ponedjeljak 16.03.2020: groznica, bol u prsima, blaga temperatura i jak umor. Prepisala sam to tad običnom gripu. U utorak navečer mi je radni kolega javio da je pozitivan na Koronu. U srijedu sam dakle odmah pozvala telefonsku liniju za Coronu. Zapisali su moje podatke, simptome i kontakt s pozitivnom osobom. Nakon par sati mi je javljeno da ću biti testirana. Iste večeri radnik crvenog križa, ili je možda čak i doktor bio, je došao i uzeo bris iz nosa. Nikako nam nije dozvoljeno da posjećujemo doktore ili bolnice na svoju ruku ukoliko pokazujemo bilo kakve simptome“, kazala je Ivana za Bugojno Danas.

2. Znate li gdje ste mogli, da žargonski kažemo, pokupiti virus Korona?

Virus sam pokupila vjerovatno preko muža. U međuvremenu je se testiralo još nekoliko radnih kolega koji su također pozitivni – svi imaju jedno zajedničko: bili su na izletu na skijanju i nakon toga u jednom apres-ski lokalu. Moj muž je 4. dan nakon izleta pokazao simptome. Zašto nije testiran? – jer nije bio u kontaktu sa osobom koja je dokazano pozitivna na Koronu već je naknadno testiran iza mene, ističe za Bugojno-danas.info.

3. Kako ste nam kazali, ne nalazite se u bolnici već u kućnoj samoizolaciji, kako je to moguće, ipak je Austrija napredna zemlja?

U kućnoj smo samoizolaciji, bolje rečeno karanteni jer nam je zabranjeno kretanje van stana i primanje bilo kakve posjete jer smo na svu sreću razvili samo blaže simptome i u našem slučaju nema potrebe za liječenjem u bolnici.

4. Šta su Vam doktori preporučili da koristite od lijekova tj. koji je put da ozdravite i Vi i Vaš muž?

Lijek kao što znate ne postoji. Za ublažavanje simptoma nam je propisan paracetamol.”

5. Austrija je 12. zemlja po broju zaraženih u svijetu i trenutno je 2847 zaraženih od čega je 8 umrlih, kakva je situacija, je li ograničeno kretanje, šta se smije a šta ne, kakve zabrane su vam uvedene?

Kretanje je ograničeno. Dozvoljeno je napuštati dom za kupovinu neophodnih namirnica (hrana, lijekovi itd.). Do 13.4. su produžene sve mjere sigurnosti. Vrtići, škole, fakulteti, trgovine osim za prehranu su zatvoreni a drogerije, apoteke, benzinske pumpe su otvoreni. Mali obrti se boje za egzistenciju ali vlada je obećala pomoć. Također je kretanje odobreno do posla i nazad i za pomoć starijima. Neke pokrajine (Tirol) su u potpunoj karanteni. Policija kontroliše i kažnjava svakog ko se ne drži pravila. Ono što vam mogu reći, da ukoliko ste mlada i zdrava osoba, od ovoga nećete umrijeti. Meni je danas 6. dan od početka bolesti i na nogama sam već, obavljam kućne poslove. Bitno je da se pridržavate pravila i restrikcija nametnutih od vlade, jer samo tako možete spasit nekoga ko spada u rizičnu grupu. Nemojte bit sebični i mislit da se baš vama to ne može dogodit. Svi mi imamo voljene bake, dede, nene, majke itd i želimo da nam još dugo požive, zaključila je Ivana za portal Bugojno Danas.

Razgovarao: Admir Pilić/Bugojno-Danas.info

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/