Bugojanci krenuli na put dug oko 350 kilometara

Foto: RTV Bugojno
https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Edhem Čehaja,Senad Mešan,Zahid Čehaja,Elvedin Šabić,Irhad Muratspahić i Namir Jusufspahić jučer su iz Bugojna pješice krenuli prema Srebrenici.

Oni će bit učesnici “Marša mira ” Nezuk-Potočari, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.Odlazak je organizirala Općinska organizacija porodica šehida i poginulih boraca(OPŠPB),a generalni pokrovitelj je općina Bugojno.

Prije polaska, učesnici ovogodišnjeg “Marša mira” iz Bugojna proučili su Fatihu i položili cvijeće na Centralno spomen-obilježje šehidima u centru grada.Bugojanske učesnike pohoda “Marš mira”Nezuk-Potočari je ispratio i Hasan Ajkunić,načelnik Bugojna.

-Ono što se desilo Srebrenici,niko ne treba zaboraviti.Ponosni smo na ovo što rade ovi Bugojanci,a vezano je za prošlost- kazao je načelnik Ajkunić.

-Svaki Bošnjak,Bosanac i Hercegovac bi trebao da ode na mjesto stradanja u Srebrenici.Da vidi i da nikad ne zaboravi ono što se desilo 1995. na prostorima Srebrenice i njezine okolice-rekla je Đemka Dželilović,predsjednica OPŠiPB-a.

Vođa puta i ove godine je Edhem Čehaja,koji prema Srebrenici ide deveti put,iz Bugojna četvrti.

-Želja da se na ovaj način odužimo svim nevinim žrtvama, pogotovo šehidima, jača je od bilo kakvog umora-rekao je Čehaja.

Najmlađi učesnik pohoda je Irhad Muratspahić,koji ima petnaest godina.

-Sretan sam što će mi se ostvariti želja da proučim Fatihu i odam počast nedužnim stanovnicima Srebrenice.Ovo je prvi put da idem i nije mi teško-kazao je Muratspahić.

“Marš mira 2017” Nezuk-Potočari, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njezinoj okolici, bit će organiziran od 8. do 10. jula. Cilj Marša je odavanje počasti žrtvama genocida te podsjećanje na stravične zločine nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” Srebrenica u julu 1995. godine.

RTV Bugojno

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/