Bugojanci godišnje proizvedu 250 tona sjemenskog krompira

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu
Općina Bugojno poznata je po proizvođačima sjemenskog krumpira, a to je posebno vidljivo u razdoblju od 1995. godine do danas….

Prema informaciji iz dokumenta o Strategiji razvoja ove Općine, godišnje se u Bugojnu proizvede od 250 do 350 tona sjemenskog krumpira. Uz krumpir, veliki su proizvođači i krastavca, žitarica te kupusa.

Naime, proizvodnja kupusa u općini Bugojno bazirana je na najmanje 60 tržišno orijentiranih proizvođača. Dodajmo kako Bugojanci jako često, u ratarskoj i povrtnoj kulturi, uzgajaju crveni luk i mrkvu.

Uz sve navedeno, prema procjeni poljoprivredne službe općine Bugojno trenutno je zasađenih 100 ha maline, oko 400 proizvođača (po proizvođaču prosječno 0,25 ha). O značaju podignutih zasada jagodičastog voća na prostoru općine nije potrebno posebno isticati, obzirom da je ova proizvodnja izvozno orijentirana i visoko profitabilna. Dakle, zbog visokog prihoda na relativno manjim površinama malina predstavlja najekvatantniji model samozapošljavanja.

Na području Bugojna srednja godišnja temperatura zraka iznosi 8,8 Celzijevih stupnjeva, a srednja vegetacijska 14,7 stupnjeva.

Oko 214 km2 (ili 60%) općinske teritorije je pod šumama i to kvalitetnom bjelogoričnom i crnogoričnom šumom,131 km2 (ili 36%) je poljoprivredno zemljište i 15 km2 (ili 4%) je neplodno zemljište odnosno građevinsko.

drukciji.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/