Bugojanci Admir Šupić i Almir Bečirović osvojili priznanja na 22 europskoj konferenciji o mehanici loma

https://www.bugojno-danas.info/

U Beogradu je od 26 do 31.08.2018 održana 22 po redu Europska konferencija o mehanici loma. Učešće na konferenciji su uzeli Šupić Admir, Almir Bečirović u saradnji sa kolegama prof. dr. Miloradom Zrilićem, redovnim profesorom sa Tehnološko-metalurškog fakulteta „Univerziteta u Beogradu“ i Aldinom Obučinom redovnim asistentom na Fakultetu za tehničke studije „Univerziteta u Travniku“.

Puni naziv konferencije jeste „Opterečenje i utjecaj okoline na strukturni integritet materije“, pri čemu konferencija traje u prosjeku 5 dana, gdje se izlažu najjači naučnoistraživački radovi iz svijeta, s ciljem unapređenja tehnologije i nauke. Konferencija se svake godine održava u drugoj Europskoj državi, pri čemu su glavni organizatori i pokrovitelji „ European Structural Integrity Society (Evropsko društvo za strukturalni integritet)“ i „Society for Structural Integrity and Life “Prof. Dr. Stojan Sedmak” (Udruženje za strukturalni integritet, Udruženje Prof. dr. Stojan Sedmak)“.

Naučni rad kojim su se predstavili zasnovan je na magistarskoj temi Šupić Admira pod nazivom „Simulacija istiskivanja aluminijskih profila kompleksne konfiguracije korištenjem softverskog paketa Comsol Multiphysics“, pri čemu su predstavljeni svi problemi u savremenoj tehnologiji istiskivanja, te ponuđena alternativna rješenja kojim bi se uštedjelo i vrijeme i novac. Na konferenciji se rad pokazo izuzetno uspješnim te su autori nagrađeni značajnim certifikatima i priznanjima.

Ovo nije prvi put da predstavljaju grad i državu na nekoj od svjetskih konferencija, Šupić je u Junu 2016 bio učesnik „Harkat Festivala“ u Iranu  kao predstavnik Bosne i Hercegovine na temu „3D modeliranje, primjena  aditivnih tehnologija“ pri čemu je nagrađen certifikatom, pozlačenom plaketom te postao član Iranske akademske zajednice.

Ovo je novi vid saradnje naših momaka sa „Univerzitetom u Beogradu“ i „Univerzitetom u Travniku“, te ne namjeravaju stati tu. Trenutno Šupić i Bečirović rade na novom projektu Energetske efikasnosti i  namjeravaju u skorijoj budućnosti iznijeti svoj rad, te pokušati isti plasirati na domaće tržište.

https://www.bugojno-danas.info/ https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://mfbanka.com/stednja/ https://www.bingotuzla.ba/vikend-akcija/