Bugojanac Šefik Abazović: Za dulum feferona sam zaradio 2500 maraka

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Danas u je Općini u sali na 5. spratu održana prezentacija sadnje zelenih paprika sorte “zeleni feferon” firme Carl Kuehne poslovna jedinica Kozarska Dubica.

Domaćin je bila stručna saradnica u Opštinskoj službi za poljoprivredu Bahira Abdibegović.

Firma Carl Kuehne d.o.o je u toku 2018. godine u našoj općini sarađivala sa dva kooperanta Šefikom Abazovićem i Muhamedom Đelilovićem koji su u našim uslovima ostvarili odlične prinose paprike.

Ja sam posijao 5000 komada sadnica, to je jedan dulum. Svaka sadnica je dala otprilike do kilogram feferona. Kada uzmemo koliko sam uložio, meni je minimalno ostalo oko 2500 KM čistih para. Platio sam sadnice, gnojiva, zaštitna sredstva i ostalo što je koštalo oko 2000 KM, ali mi je ostalo otprilike čistih 2500 maraka na zarađenih 4500 KM. Može se zaraditi ako hoće, ovo je ozbiljna proizvodnja koja zahtjeva obavezno vodu. Bez vode se ne može raditi. Ozbiljnost u poslu. Sadnice se plaćaju u 5,6 rata. Plaćanje je izuzetno korektno. U ugovoru piše kolika je otkupna cijena i svake sedmice se berba vrši. Oko desetak berbi ima. Poslije svake berbe su novci na računu. Nema bit će cijena ova, ona. Istog momenta u ugovoru piše koja je otkupna cijena a bila je 0,9 KM po kilogramu“, ističe Šefik Abazović.

Cilj ove firme je nastaviti razvoj ove proizvodnje u kojoj nudi zagarantovan otkup, pomoć u finansiranju repromaterijala (sistem kap po kap, zaštitna sredstva, đubriva, mreže, folije) edukaciju i stručnu pomoć. Ovom prilikom se vršila i prijava novih kooperanata u ovoj proizvodnji.

Bugojno-danas.info

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o