Bugojanac se žalio ombudsmenima jer se u njegovom gradu zapošljavaju samo žene

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Muškarac iz Bugojna obratio se Ombudsmenu za ljudska prava BiH jer se u njegovom gradu na mnogo mjesta prilikom zaposlenja traže isključivo radnice, što je, kaže, diskriminacija.
Prvi put u istoriji ove institucije stigla je pritužba na diskriminaciju muškaraca pri zapošljavanju.

U žalbi izjavljenoj Ombudsmenu navodi se, između ostalog, da kad prošetate ulicama Bugojna često se na različitim objektima, od buregdžinica, poslastičarnica, prodavnica, pekara, butika i brojnih drugih može vidjeti zalijepljen natpis “Potrebna radnica”, pišu Nezavisne novine.

“Ovo je u 99 posto slučajeva. Također, ja ne znam da je ikada u nekom od ovih objekata radio muškarac, osim ako nije vlasnik objekta. Ne navodim nazive subjekata jer ih ima previše. U ovo se svako može uvjeriti laganom šetnjom centrom grada, za koju ne treba više od pola sata”, navodi se u žalbi tog Bugojanca.

Iako se ne radi o poslovima za koje se svi otimaju, diskriminacija je očigledna.

“U praski su žene najčešće diskriminisane, ali ovo je situacija gdje se može reći da su muškarci ti čija prava su uskraćena. Naravno to ne bi trebalo da budu, kao što i na drugoj strani niko ne bi trebalo da traži samo radnike”, kazao je ombudsman Ljubinko Mitrović.

Ombudsmani kažu da je nedopušteno oglašavanje slobodnih radnih mjesta u kojima su se kao uslov za zasnivanje radnog odnosa postavlja određeno lično svojstvo, a da pri tome isto ne predstavlja stvarni i odlučujući uslov za obavljanje poslova i zadataka radnog mjesta, s obzirom na prirodu posla i uslove obavljanja.

“Kada govorimo o oglasima u kojima se kao uslov postavlja pol kandidata, naglašavamo da se time automatski eliminišu kandidati koji ispunjavaju sve druge uslove navedene u oglasu, čime se isti neposredno diskriminišu”, navodi se u izvještaju ombudsmana.

Također, ombudsmani zapažaju da se u oglasima za posao kao uslov nerijetko javlja i “prijatan izgled” kandidata uz obavezu dostavljanja fotografije uz prijavu na posao.

“Takva formulacija na posredan način potencijalnim kandidatima poručuje da će njihov fizički izgled biti vrednovan kao uslov za zaposlenje”, navodi se u izvještaju.

Denis Telić, analitičar iz Centara civilnih inicijativa, kazao je kako su oni u prethodnom periodu više puta tokom monitoringa zapošljavanja u javnom sektoru primijetili mnoštvo malverzacija.

“Na drugoj strani ljudi su obeshrabreni da u drugostepenom postupku traže svoja prava i traže razloge o nepravilnostima konkursne procedure. Ovakvi slučajevi u kojima ombudsman pomogne ohrabruju i naš apel je da svi koji misle da su im prava narušena istraju u borbi za regularnost”, kaže Telić.

Ljubinko Mitrović, ombudsman, kaže da su na primjer dvije trećine sudija žene, slično stanje je u tužilaštvu, prosvjeti i univerzitetima, ali ih je malo na najvišim funkcijama.

“Snažniji pol ne da da mu se komanduje pa je tako malo žena na najvišim funkcijama. Nijedan rektor nije žena, imamo samo dvije poslanice u Narodnoj skupštini RS, ali na poziciji premijera u RS je žena”, kaže Mitrović.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/