Bugojanac gradio džamiju, obnovio katoličku i pravoslavnu crkvu, a sad će i Titovu vilu

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Svi regionalni mediji objavili su nedavno da je Husein Smajić iz Bugojna proglašen osobom godine u Bosni i Hercegovini, a nagradu mu je uručila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović…

Prisjetimo se da je sve ovo krenulo od priče u dnevniku Slobodna Dalmacija. Naime, prije ravno godinu dana ekipa ovih novina posjetila je Huseina na njegovu imanju “Vesela” pokraj Bugojna.

On je tada objasnio da je prilikom gradnje umjetnog jezera pokraj svoje kuće prije devet godina naišao na temelje stare građevine. Obavijestio je o tome državne i crkvene institucije, pa je tu dolazio čak i nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić. Utvrđeno je da se radi o temeljima crkve koja potječe vjerojatno iz sedmog stoljeća, dimenzija 25 puta 25 metara.

Smajić je javno izjavio tada da je spreman odustati od svog projekta i pravljenja jezera i obnoviti staru crkvu za koju se zna da je u njoj održan kapitul bosanske vikarije 1406. godine i da je srušena prilikom turskih upada 1415. godine.

Nakon dobivanja nagrade Smajić je odmah počeo s radovima. Pod vodstvom arheologinje Ajle Sejfuli iz Travnika već je otkopano 80 posto temelja. Smajić je prihvatio prijedlog stručnjaka da se temelji konzerviraju, a pokraj njih napravi crkva starih dimenzija.
Nedavno je Smajića posjetio i zahvalio mu nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić.

Inače, Husein uživa ugled kod svih koncesija u Bugojnu, pa se zna da je dobar prijatelj sa župnikom Zoranom Tadićem i parohom Srpske pravoslavne crkve Slavišom Đurićem. Osobno je donirao novac za obnovu njihovih crkava kao i za izgradnju džamije u Omerovićima.

Husein je ponosan na nagradu jer se svrstao među ostale poznate nositelje ovoga priznanja poput Clintona, Đokovića, Čilića i drugih. U razgovoru nam veli da ga podržava i golema većina Bugojanaca.

Doduše, ima nekih muslimana, a među njima je i predsjednik Islamske zajednice, koji mi zamjeraju, ali ja ne obraćam pažnju na to. Ne mogu ni svi ljudi biti isti. Što nam je donijelo ratno rušenje? Spas je u gradnji i suradnji, kaže Husein.

Na Huseinovu nagradu ponosan je i predsjednik općine Bugojno Hasan Ajkunić.

Naš ti je Husein inače sav od duše i srca. Ima klikere za zaradu i srce za dijeljenje. Pitat ću ga da nešto dadne i za obnovu Titove vile na Gorici, što imamo u planu, govori načelnik za Slobodnu Dalmaciju.

Dosada sam sve sam isfinancirao, a spreman sam pokloniti crkvi 60 dunuma zemlje jer su oni nekada bili vlasnici toga terena. Samo na taj način možemo raditi suživot u Bosni i Hercegovini, zaključuje Husein.

 

Izvor: drukciji.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/