Bugojanac Edin Geko zbog izborne prevare za mjesne zajednice ide korak dalje: “Ako ne bude reakcije, napuštam zemlju”

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Bugojanac, Edin Geko koji je kako kaže pobijedio na izborima za mjesne zajednice na području Općine Bugojno u Mjesnoj zajednici Vrbas I, odlučio se da obavijesti više nivoe o nepravilnostima koje su se desile te je kako kaže pobjeda naštimana drugom kandidatu jer je on imao više glasova, kako on ne bi pobijedio zbog interesa vladajuće strukture. Na Facebook statusu je napisao:

Upravo sam kompletirao akt koji je adresiran na 7 nevladinih i međunarodnih organizacija zaduženih za nadzor demokratskih procesa i zaštitu ljudskih prava. Ovaj put jedini izbor je ostao informisati nadležne i krovne institucije u BiH o svim izbornim nepravilnostima. Iskreno se nadam da će reakcija uslijediti vrlo brzo ili ja napuštam ovu zemlju (ne državu, jer je nema).

Njegov akt Vam prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

Obraćamo Vam se kao neformalna grupa građana ( građanska inicijativa), radi informisanja javnosti o dešavanjima u Općini Bugojno, a koja se odnose na izbore predsjednika i savjeta mjesnih zajednica.

Ovim putem Vas molimo za asistenciju zbog uočenih neregularnosti u navedenom izbornom procesu.

Naime, dana 15.09.2017 godine Općinsko vijeće Općine Bugojno donijelo je Odluku o raspisivanju izbora u mjesnim zajednicama Općine Bugojno i imenovanju izborne komisije za sporovođenje izbora u mjesnim zajednicama Općine Bugojno.

Tokom cijelog izbornog postupka imenovana izborna komisija nije postupila zakonito i transparentno, što isključivo znači netolerantan, nedemokratski i bezobziran odnos prema zainteresiranim stranama u postpuku (kandidatima), nevladinim organizacijama, građanima, udruženjima i opozicionim političkim strankama.

Takvo postupanje podrazumjeva tajno djelovanje izborne komisije u navedenom procesu, u pogledu neizvještavanja i zanemarivanja legitimnih zahtjeva interesnih strana kod donošenja odluka,a koje su bile ključne za demokratsko provođenje izbora.

Prije svega, predsjednici mjesnih zajednica su nakon održanog zbora građana sačinjavali zapisnike samostalno, gdje su po vlastitom izboru odlučivali o sastavu biračkog odbora, što je protivno statutu mjesnih zajednica.

Takve zapisnike su dostavili izbornoj komisiji, te su isti uvaženi kao potpuno vjerodostojni i bez razmatranja njihovog merituma, te evenutalnih procesnih ili materijalnih nedostataka.

Nakon toga su uloženi prigovori na nezakonito imenovanje biračkih odbora, te su isti jednoglasno odbijeni sa obrazloženjem da nisu ustanovljene nikakve neregularnosti.

Na taj način izborna komisija je protustatutarno imenovala biračke odbore.

Također, izborna komisija nije dostavila biračke spiskove, čime je pružena mogućnost da „pojedinac“ nesmetano glasa na više biračkih mjesta, neovisono u kojoj od mjesnih zajednica ima prebivalište.

Dana 01.10.2017 godine na području Općine Bugojno održani su izbori za predsjednike i savjete mjesnih zajednica, u terminu od 08-16h.

Imajući u vidu izneseno, jasno je da su izbori bili formalnost kojom je vladajuća struktura željela da zadrži postojeće stanje, jer građani po osnovu svih nereguralnosti nisu bili ti koji biraju svoje predstavnike u mjesnim zajednicama.

U prilog tome možemo navesti slučaj koji se desio u mjesnoj zajednici Vrbas 1.

Po završetku glasanja izvršeno je prebrojavanje glasova prema propisanoj proceduri prilikom kojeg je konstatovana pobjeda kandidata Geko Edina sa osvojenih 97 glasova, a drugoplasirana je bila Čardžić Edina ( dotadašnja predsjednica mjesne zajednice) sa osvojenih 88 glasova.

Sačinjen je zapisnik kojim se birački odbor usaglasio kako je brojanje proteklo uredno, potvrdio taj rezultat i potpisao isti.

Budući da vladajućoj strukturi takav izborni rezultat nije odgovarao, dva člana biračkog odbora vrše konsultacije sa načelnikom Općine Bugojno gosp. Hasanom Ajkunićem koji se odlučuje na nezakonit potez u cilju ostvarivanja vlastitih interesa.

Odluka gosp. Hasana Ajkunića je značila direktivu prema kojoj su članovi biračkog odbora bili primorani da po odlasku sa biračkog mjesta izvrše korekciju na glasačkim listićima, na način da drugoplasirana Edina Čardžić preuzme prvu poziciju.

Nakon izvršene korekcije na listićima, upućen je poziv još jednom članu biračkog odbora i članovima izborne komisije da se izvrši ponovno prebrojavanje glasova u prostorijama izborne komisije sa početkom u 22h, a kojim je konstatovan novi izborni rezultat u korist Čardžić Edine i formiran novi zapisnik.

Napomene radi, ponovno brojanje glasova je urađeno bez pristustva posmatrača ili neke druge zainteresovane strane, dok kandidati nisu niti objavješteni o tom postupku.

Ukoliko imamo u vidu činjenicu da je birački odbor bio sačinjen od osoba direktno izabranih od strane stare-nove predsjednice Čardžić Edine, to otvara opravdanu sumnju u izbornu prevaru.

Ovim činom izvršen je teški udar na temelje osnovnih ustavnih i demokratskih načela.

U cilju zadovoljavanja istine i pravde, molimo Vas da se uključite u ovaj proces gdje će se ispitati sve navedene okolnosti i utvrditi relevantne činjenice na kojima se zasnivaju gore izneseni navodi.

U nadi razumjevanja i očuvanja općih demokratskih principa vjerujemo da ćete uvažiti našu molbu, te pružiti asistenciju pri rješavanju ovog slučaja.

Unaprijed zahvaljujemo,”

 

Kontakt broj: 061/931-000 062/253-175

Podnosioci molbe:

Geko Edin
Mehić Ibrahim

Bugojno, 04.10.2017 godine

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/