Bugojanac Edhem Ćatić pronašao kamenu kuglu u Kotezima

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Ako se Bosna i Hercegovina može pohvaliti nečim što se može pronaći na još vrlo malo lokaliteta u svijetu, onda bi to svakako bile kamene kugle u Zavidovićima. 

No, nisu kamene kugle prisutne samo u Zavidovićima, Bugojanac Edhem Ćatić je pronašao kamenu kuglu šetajući šumom u mjestu Kotezi nadomak Bugojna.

Edhem za portal Bugojno Danas kaže: “U mjestu Kotezi imam kuću od nene i dede, kao djete znao sam da postoji negdje u šumi jer se sjećam kugle još dok sam bio dječak, šetao sam sa bratom i još jednim drugom i našao kuglu u šumi, taj dio šume je malo mračniji i niko nije obraćao pažnju jer se iz daleka ne vidi”.

Ćatić ističe da se nisu zadržavali dugo i da će u narednim danima očistiti zelenu površinu jer sumnja da duž potoka ima još kamenih kugli.

Postoji nekoliko teorija o tome kako su ove kugle nastale. Neki vjeruju da predstavljaju ostatke meteorita, drugi da su ih napravile neke drevne civilizacije, a pojedini su mišljenja da su nastale kao rezultat povlačenja glečera. 

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o