BOSS: Da, otvaranju zajedničke regionalne sanitarne deponije

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//
Iz ureda OO BOSS Bugojno stiglo je priopćenje za medije u povodu ponovnoga zagovaranja izgradnje regionalne sanitarne deponije na lokaciji starog kopa Rudnika uglja „Gračanica“ Gornji Vakuf-Uskoplje.
Priopćenje prenosimo u cjelosti:Načelnici Općina Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf i Jajce, i sad bivsi ministar županijskog Ministarstva prostornog uređenja, obnove i povratka potpisali su sporazum o osnivanju Međuopćinskog vijeća za realizaciju projekta regionalne sanitarne deponije za čvrsti otpad.

Bosanska stranka smatra da bi otvaranje zajedničke regionalne sanitarne deponije komunalnog otpada bio ispravan potez i pozitivan korak u rješavanju ekološke situacije ove regije.

Međutim, kao lokacija izgradnje deponije spominje se područje Rudnika uglja „Gračanica“ Gornji Vakuf-Uskoplje, što je u neposrednoj blizini Općine Bugojno i naseljenih mjesnih zajednica Odžak, Gračanica, Zlavast, Humac, Donja Ričica, D. Dolac, Pajić Polje ali i rijeke Vrbas.

Budući da bi se ta deponija nalazila u blizini naseljenih mjesta mi se nećemo složiti sa predloženom lokacijom kada se bude raspravljalo o ovom pitanju na sjednici općinskog vijeća Bugojno i to iz slijedećih razloga: došlo bi do zagađenja vode, zagađenja zraka, pogoršanja kvaliteta življenja i nezadovoljstva građana sa tog područja. Bosanska stranka je stava da lokacija mora biti van naseljenih mjesta i tamo gdje je zemljište pogodno za izgradnju jedne takve deponije, a stava smo da bi to bilo nizvodno od Općine Donji Vakuf.

Nadamo se, da će kada se odredi lokacija deponije, ona biti uređena u skladu sa zakonskom  regulativom, po visokim standardima, kako ne bi došlo do ugrožavanja životne sredine i samih građana na tom području.

Predsjednik BOSS-a Bugojno
Safet Idrizbegović
http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/