BORCI SRETNI OTIŠLI KUĆI: Usvojeni amandmani Zukana Heleza, borci aplaudirali i zadovoljno uzvikivali: “Ovo je Bosna”

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Ključni zahtjevi boraca su ispoštovani na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i odnosili su se na isplatu boračkog dodatka, objavu registra boraca te regulisanje finansiranja boračkih udruženja. Svi zahtjevi, osim finansiranja boračkih udruženja su prihvaćeni te slijedi daljnja procedura i upućivanje Zakona u Dom naroda.

Sjednici je prisustvovalo 58 zastupnika i svi su podržali zakon. Treba istaći da su zastupnici SDA podržali amandmane SDP-a iako su naveli da će njihovi amandmani ugroziti provođenje zakona.

Stoga je SDA predložila da se do kraja ovog mjeseca zakaže vanredna sjednica na kojoj će se razmatrati izmjene Zakona o igrama na sreću, kojim bi se trebalo definisati i finansiranje sporovodivosti svih segmenata danas uvojenog zakona.

Suštinske amandmane na kojima su insistirali borci uputio je SDP-ov Zukan Helez, ali su usvojeni i amandmani SDA poput onog da maksimalan iznos boračkog dodatka bude kao iznos minimalne penzije.

“Ključni zahtjevi su ispoštovani, a to je borački dodatak i objavljivanje registra boraca. Revizija finansiranja udruženja nisu prošla, jer to nije odgovaralo SDA, ali to ćemo naknadno rješavati. To će biti gotovo do kraja mandata. Ja sam predložio amandmanom da se finansiranje boračkih udruženja smanji sa 20 milion ana dva miliona, ali nije prošlo”, kazao je Helez, što su borci s oduševljenjem prihvatili.

Također je usvojen i amandman da se registar boraca mora objaviti u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog zakona.

Treba istaći da današnjoj sjednici nisu prisustvovali zastupnici HDZ-a.

Nakon što im je saopćeno da je većina njihovih zahtjeva ispoštovana, borci su se razišli ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Izjava Zukana Heleza nakon sjednice:

Mučan i težak dan, ali na kraju ipak miran san.
Obećao sam borcima da ih neću ostaviti i da neće ostati prepušteni na milost i nemilost bahatim kvazi reformistima iz Federalne Vlade na čelu sa premijerom Novalićem i nezainteresovanim ministrom Bukvarevićem.
Danas smo zajedno uspjeli.

Usvojen je Zakon o pravima demobilisanih boraca, ali ne u onoj formi kako su to gospoda Novalić i Bukvarević zamišljali, već u bitno drugacijoj, amandmanima poboljšanoj i svrsi podređenoj formi.

Vlada Federacije je čvrsto stajala uz svoju verziju Zakona, odbijajući svaki uloženi amandman, međutim kolege zastupnici su napravili iskorak i po prvi put u ovom mandatu odbili poslušnost stranačkih stranačkih šefova i šefića, i glasali kako logika, matematika i zdrav razum nalažu.

Amandmanima koje sam predlagao, a koje je Zastupnički dom usvojio ključni zahtjevi su ispoštovani, a to je borački dodatak i objavljivanje registra boraca. Revizija finansiranja udruženja nisu prošla, jer to nije odgovaralo SDA, ali to ćemo naknadno rješavati. To će biti gotovo do kraja mandata. 
Predložio sam amandmanom da se finansiranje boračkih udruženja smanji sa 20 miliona na dva miliona, ali nije prošlo, međutim nećemo odustati od toga!

Idemo dalje!
Jači smo, daleko brojniji i bez dileme na strani pravde!

klix.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o