BiH: Od svinjske gripe preminule 23 osobe

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Svinjska gripa H1N1, tipa A, ove godine odnijela je najviše žrtava otako se ovaj virus pojavio u našoj zemlji.

Prema podacima kliničkih centara u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, koje je prikupio Dnevni avaz, za više od dva mjeseca, od početka siječnja do jučer, od opasnog virusa umrla su čak 23 pacijenta.

Od tog broja, prema podacima Univerzitetskog kliničkog centra (UKCS), u Sarajevu je, uspkos naporima liječnika, umrlo 13 pacijenata.

”Od 15. siječnja ove godine na Klinici za infektivne bolesti UKCS-a pregledano je 676 pacijenata s gripoznim sindromom, od kojih je 168 pacijenata bilo hospitalizirano u UKCS-u. Nažalost, i pored pružene intenzivne medicinske pomoći, 13 pacijenata je umrlo, osam iz Kantona Sarajevo i pet iz ostalih kantona. Među hospitaliziranim teškim pacijentima ima i pacijenata iz Republike Srpske. Nitko od pregledanih i hospitaliziranih pacijenata nije cijepljen”,rečeno je iz Pres-službe ove institucije.

Ističu da su svi pacijenti imali određene faktore rizika, koji su proizveli komplikacije kod sezonske gripe. Prvi ovogodišnji smrtni slučaj prouzrokovan mutiranim virusom svinjske gripe zabilježen je 2. veljače, a riječ je o 32-godišnjoj trudnici koja je bila zaražena virusom AH1N1.

U Republici Srpskoj, prema podacima Univerzitetskog kliničkog centra (UKC), do sada je zbog komplikacija izazvanih virusom AH1N1 umrlo deset osoba, različite životne dobi.

”Od deset pacijenata, osam njih bili su pacijenti Službe intenzivne medicine za nekirurške grane UKC-a RS, a dva su bili pacijenti Klinike za infektivne bolesti”, potvrđeno je za Avaz iz UKC-a RS.

Prema riječima načelnika Službe intenzivne medicine prof. dr. Peđe Kovačevića, osam pacijenata koji su preminuli u ovoj organizacijskoj jedinici, pripadali su rizičnim grupama za razvoj teške kliničke slike s komplikacijama, teški kronični bolesnici, maligna oboljenja i udružena oboljenja.

(AVAZ)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/