BiH jedna od najkorumpiranijih država regije: U 2015. godini zaprimljeno 115 prijava korupcije

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Međunarodna zajednica odavno je frustrirana problemom korupcije u Bosni i Hercegovini koji je veoma raširen u bh. društvu. Domaćim političarima poznato je kako strani zvaničnici posebno zbog toga traže sprovođenje neophodnih reformi kako bi ovaj sistemski ukorijenjen problem konačno bio stavljen pod kontrolu.

Nakon monitoringa procesuiranja korupcije Transparency International BiH u decembru prošle godine zaključio je kako se korupcija u Bosni i Hercegovini isplati i kako se čak smatra i poželjnim ponašanjem. Oni su tada posebno kritikovali bh. pravosuđe za koje su kazali kako su i sami korumpirani te da nisu efikasni i nezavisni u radu.

U toj organizaciji analizirali su sudske presude za korupciju od 2009. do 2014. godine nakon čega su došli do zaključka da je šest sudova donijelo pravosnažne odluke u 276 predmeta. Obuhvaćene su 374 osobe, a doneseno je 200 osuđujućih presuda.

Posebno zabrinjavajućim smatraju što je udio oslobađajućih presuda 28 posto. Kako navode, u 118 slučajeva donesena je uvjetna osuda koja je bliža zakonskom minimumu, a u 2014. godini oduzeto je milion i dvjesto hiljada eura stečene imovinske koristi.

Pred zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na sjednici koja je zakazana za 24. maj naći će se i Informacijа o radu Tužilaštva BiH za 2015. godinu u kojoj stoji da su tužioci Odjela II i Odjela III koji rade na predmetima korupcije u 2015. godini zaprimili 115 prijava protiv 344 osobe.

“Iz ranijeg izvještajnog perioda u radu je bilo 87 prijava protiv 292 osobe, tako da su u radu ukupno imali 202 prijave protiv 636 osoba”, stoji u Informaciji Tužilaštva BiH.

Tokom izvještajnog perioda oba odjela su riješila 101 prijavu protiv 274 osobe. Od tog broja, naredba o nesprovođenju istraga donesena je u 48 predmeta protiv 108 osoba, dok je na drugi način riješeno 17 prijava protiv 40 osoba.

“Na kraju izvještajnog perioda ostala je neriješena 101 prijava protiv 362 osobe”, piše u Informaciji Tužilaštva BiH.

Zvaničnici u BiH moraju odgovarati ako tolerišu korupciju u svojim redovima

Istrage u predmetima korupcije u 2015. godini riješene su na sljedeći način: ukupno je u radu bilo istraga u 54 predmeta protiv 215 osoba, iz ranijeg perioda prenesena je istraga u 18 predmeta protiv 89 osoba, naređeno je istraga u 36 predmeta protiv 126 osoba.

“Riješene su 33 istrage protiv 135 osoba, od toga je podignuto 19 optužnica protiv 40 osoba, naredbe o obustavi donesene su u 13 predmeta protiv 93 osobe, dok je na drugi način riješena jedna istraga protiv dvije osobe”, navode iz Tužilaštva BiH.

Zbog problema s korupcijom američki senator Roger Wicker, kao kopredsjednik Komisije za sigurnost i saradnju u Evropi, u februaru ove godine pisao je državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Johnu Kerryju.

On je u svom pismu naveo da je zabrinut zbog saznanja o indikacijama o sve goroj korupciji u Bosni i Hercegovini, uključujući korupciju u vitalnim regulatornim institucijama i među visokopozicioniranom zvaničnicima.

“Zabrinut sam što nadležna politička tijela u Sarajevu tolerišu potkopavanje vladavine zakona od ukopanih lokalnih interesa. Ova vrsta korupcije prisutna je u bh. ekonomiji, ona krade prosperitetniju budućnost građana ove države, paralizuje napredak ka evropskim integracijama i ugrožava strane investicije, uključujući i one iz Sjedinjenih Američkih Država”, napisao je Wicker.

U pismu je preporučio i da poduzmu konkretne korake koji će pokazati da je američko strpljenje za takvo ponašanje pri kraju.

“Zvaničnici BiH moraju odgovarati ukoliko budu umiješani u koruptivne aktivnosti ili ako tolerišu korupciju u svojim redovima”, konstatovao je Wicker.

Wicker je u nedavnom razgovoru za Al Jazeeru kazao da je prema posljednjem indeksu prisutnosti korupcije koji je napravio Transparency International, BiH iza svih država u regiji, izuzev Albanije i Kosova.

Za informaciju o tome šta je aktuelni saziv Vijeća ministara BiH učinio u vezi s borbom protiv korupcije zainteresovao se i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović koji je tražio od Vijeća ministara BiH da mu odgovori šta je konkretno urađeno u aktuelnom mandatu Vijeća ministara BiH u cilju izgradnje kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe u BiH.

Parlamentarna skupština BiH regulisala “trgovinu utjecajem”

Vijeće ministara BiH je u odgovoru navelo da su nova strategija i Akcioni plan za provedbu prilagođeni specifičnostima ustavnog uređenja BiH i da oni pružaju osnovu da niži nivoi vlasti izrade vlastite strategije borbe protiv korupcije te da ih usklade sa općim principima Strategije na državnom nivou.

Dodaju da ovi dokumenti utvrđuju način na koji će se borba protiv korupcije odvijati u narednih pet godina, čime se jasno pokazuje opredijeljenost za efikasnu borbu protiv korupcije u BiH što je jedan od najvažnijim reformskih prioriteta u BiH.

Strategija se sastoji od pet stubova od kojih se prvi odnosi na jačanje institucionalnog i pravnog okvira u institucijama BiH, drugi stub se odnosi na razvijanje, promovisanje i provođenje preventivnih antikorupcijskih aktivnosti u javnom i privatnom sektoru, treći na unapređenje djelotvornosti i efikasnosti pravosudnih insititucija i organa za provođenje zakona u oblasti borbe protiv korupcije, četvrti stavlja fokus na podizanje javne svijesti i promovisanje potrebe za učestvovanjem cjelokupnog društva u borbi protiv korupcije i peti na uspostavljanje efikasnih mehanizama koordinacije borbe protiv korupcije i praćenje provođenja Strategije.

“Suština ovog dokumenta je borba protiv korupcije u njenom korijenu, kroz eliminisanje uvjeta koji pogoduju nastanku korupcije, kao i učešću društva u suprotstavljanju korupciji”, piše u odgovoru Vijeća ministara BiH koji će se naći na sjednici Zastupničkog doma zakazanoj za 24. maj.

Što se tiče zakonodavnih aktivnosti, Parlamentarna skupština BiH usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona kojim je između ostalog zamijenjeno krivično djelo iz člana 219. propisivanjem krivičnog djela “Primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem”, dok je članom 219a propisano i krivično djelo “Davanje nagrada ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem”.

Prema posljednjem istraživanju javnog mnijenja o političkim stavovima građana BiH, a u sklopu Balkanske komparativne studije koja je prezentovana ove sedmice od ukupno 1.000 ispitanika većina njih smatra da su nezaposlenost, korupcija i ekonomska situacija tri najznačajnija problema s kojima se BiH suočava.

klix.ba
http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/