BiH do kraja godine imat će 100 multimilionera

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH na kraju septembra ove godine iznosili su 10,25 milijardi KM, što je najveći zabilježeni iznos depozita dosad.

U ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka u našoj zemlji depoziti stanovništva imaju daleko najveći udio od 59,6 posto.

Ovi podaci zvuče nestvarno u zemlji u kojoj oko milion stanovnika živi na granici siromaštva, a od toga njih više od 600.000 živi ispod te granice.

Na osnovu ove statistike, zaključuje se da se u BiH sve bolje živi, a time više i štedi. Ipak, stvarnost je daleko drugačija. Naime, dok sve veći broj građana tone u minus, u BiH raste broj multimilionera čije bogatstvo povećava statistiku štednje u BiH.

Više desetina gladnih

Prema svim relevantnim analizama, oko 30.000 stanovnika BiH ne umire od gladi samo zahvaljujući hrani koju besplatno dobivaju u pučkim kuhinjama. Ovog trenutka u BiH je više od 540.000 nezaposlenih i 718.000 zaposlenih.

Posebno dramatična je procjena da oko 200.000 zaposlenih radi za minimalnu mjesečnu platu od oko 370 KM, a da otprilike isti broj zaposlenih svaki dan ide na posao, ali ne dobija redovno platu niti im se uplaćuju doprinosi.

Svemu ovome treba dodati i oko 500.000 penzionera u BiH, s tim da više od 60 posto njih ima mjesečnu penziju koja jedva prelazi 300 maraka.

I dalje vrijedi podatak iz prošle godine da oko 700.000 ljudi ode na spavanje gladno, odnosno bez kakve-takve večere.

Broj milionera raste

Broj konstantno raste ali, BiH ima i drugo lice, ono koje govori o nevjerojatnom bogatstvu malog broja ljudi. Inostrana istraživanja pokazuju da u BiH žive 92 multimilionera čije bogatstvo vrijedi nešto više od 10 milijardi maraka.

U tu kategoriju, prema međunarodnim standardima i metodologijama, spada svaki pojedinac čije bogatstvo premašuje iznos od 30 miliona dolara. Zanimljivo je da broj multimilionera u BiH raste. 2012. bilo ih je 65 da bi se njihov broj povećao u 2015. na 92, a, po svim procjenama, na kraju ove godine bit će ih više od 100.

U zemlji opšteg siromaštva gotovo nevjerojatno zvuči podatak da raste štednja građana te da je premašila iznos od deset milijardi KM.

Međutim, ništa manje nije zanimljiv podatak da u BiH živi i 525 milionera. Riječ je o stanovnicima koji na svojim računima u komercijalnim bankama u BiH imaju po milion KM i više.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/