BiH 12. u svijetu po proizvodnji jagodičastog voća

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

BiH 12. u svijetu po proizvodnji jagodičastog voća- Poljoprivrednici iz BiH proizveli su prošle godine otprilike 12.000 tona jagodičastog voća, što zemlju svrstava na 12. mjesto u svijetu i čini je “ozbiljnim igračem” u ovoj grani, prenosi ABC portal.

Trend rasta iz godine u godinu je stalan, sve je više zasada i ulaganja, pa Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH očekuje dodatno širenje proizvodnje u 2016. godini, što ovisi i od vremenskih uvjeta. To je za Fenu izjavio menadžer u Savezu Armin Kurbegović tijekom godišnje konferencije proizvođača i otkupljivača jagodičastog voća u BiH, koju je taj savez organizirao u Sarajevu u suradnji s švicarskim Caritasom, GIZ-om, njemačkom organizacijom za međunarondu suradnju, te s novim projektom USAID/Sweden Farma II.

Cilj je bio da se sudionici upoznaju o aktuelnostima i trendovima u BiH, regiji i zemljama Europske unije (EU) vezanim za proizvodnju jagodičastog voća i tržište. Konferencija je prilika i da svi akteri u lancu proizvodnje i plasmana sjednu za isti stol radi razgovora u cilju rješavanja zajedničkih problema.

Po izjavi Armina Kurbegovića, problem proizvođača BiH je nekontrolirano širenje ove proizvodnje i sadnje, zbog čega je treba staviti u sustav. Nema ni institucionalne podrške proizvođačima, rekao je. Najveći izazov je što bolji plasman na europsko i svjetsko tržište kulture koja je zasad 100 posto izvozna.

Sudionici konferencije razgovarali su o novim kretanjima u poljoprivrednoj proizvodnji i mogućem uvođenju EU standarda, bez kojih proizvođači BiH izvoze zasad.

Kurbegović ističe da u Savezu ne sjede skrštenih ruku kad je riječ o uvođenju sustava integralne proizvodnje jagodičastog voća, koji, između ostalog, jamči zdravstvenu ispravnost proizvoda, prenosi ABC portal.

manager.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/