BERBA MALINE POČELA, CIJENA JOŠ NEPOZNATA

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Ovih dana u Bosni i Hercegovini počela je berba maline. Posljednjih godina malina je najpopularnija poljoprivredna kultura.

Pogodni klimatski uslovi za uzgoj, relativno mala ulaganja, a dobra otkupna cijena i u konačnici zarada doveli su do toga da je sve više podignutih malinjaka širom Bosne. Prateći te trendove, sve je veći broj, a i kapaciteti hladnjača i firmi za otkup maline.

Loše vrijeme

Međutim, ova godina nije ni izbliza dobra za malinare kao prošla. Prvo je poskupio repromaterijal, zatim su kišno vrijeme i kasni mrazevi smanjili prinose maline. Pretpostavlja se da je prinos smanjen za oko 40 posto. S druge strane, smanjen je i kvalitet maline.

Kao i svake godine pred početak berbe, poljoprivrednici su najviše uplašeni za cijenu maline. Posljednjih dana kruže različite informacije o tome, a jedna od njih unosi nemir među malinare – cijena maline je oko dvije marke po kilogramu, što je skoro duplo manje nego prošle godine. Međutim, vjerovatno je riječ o netačnoj informaciji.

“Cijene još nismo odredili i nećemo ih odrediti vjerovatno do polovine berbe. Cijenu maline diktira cijena na tržištu Evrope, odnosno cijena po kojoj otkupljivači iz BiH malinu prodaju na evropskom tržištu. Niko ozbiljan u ovom trenutku ne može izaći i reći ovo cijena po kojoj ću otkupljivati malinu jer malina je berzanska roba”, kazao je Muhamed Palačkić, vlasnik firme Heko koja je je jedan od najvećih otkupljivača maline u BiH. Samo ova firma će od 2.000 kooperanta ove godine otkupiti između 3.500 i 4.500 tona maline.

3,60 KM

Palačkić je istakao da će na cijenu maline uticati i kvalitet, koji ove godine nije ni blizu prošlogodišnjeg jer malina zbog dosta kišnih dana nema dovoljno šećera.

Prema pisanju portala Radija Krajina, akontativna cijena za otkup maline iznosit će 3,60 KM po kilogramu, što je otprilike na nivou prošlogodišnje cijene.

U susjednoj Srbiji, koja je jedan od najvećih evropskih proizvođača maline, tržište je nešto urednije. Predstavnici Asocijacije poljoprivrednih proizvođača maline Srbije donijeli su odluku da akontativna cijena za ovogodišnji rod maline ne bude ispod 2,30 eura.

Oslobođenje

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/