Backović: Ako vlast poveća akcize, cijeli život u BiH će poskupiti za 18%

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Povećanjem cijena goriva za 0,15 feninga po litri, kada se na ovu cifrku nadoda PDV, dobijamo 18%. Kada se sve ovo uračuna u sve ono što koristi gorivo: javni prevoz, taksi, grijanje, komunalne usluge itd, znači da će cijeli život u Bosni i Hercegovini poskupiti za 18 posto. Ja to neću i ne mogu podržati – kaže Zaim Backović (BPS) zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine za BNN.BA.

Gorća tema ovih dana je novi zakon o akcizama kojim se povećavaju cijene nafte i naftnih derivata za 15 feninga po litru. Zakon je,nakon duge rasprave, usvojen u redovnoj proceduri na 27. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, međutim usvajanje novog zakona odbijeno je po hitnoj proceduri u Predstavničkom domu PS BiH. Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Zaim Backović (BPS) protv je ovog zakona i za BNN.BA daje pojašnjenja.

BNN.BA: Gospodine Backoviću, na zadnjem glasanju u Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Vi i politička opcija kojoj pripadate (BPS) bili ste protiv povećanja akciza na gorivo. Zašto i da li ostajete pri istom stavu?

Backović: Povećanje od 0,15 feninga po litri, sa PDV-om je 0,18 feninga po litri. Svi koji koriste gorivo, a koriste gotovo svi, povećat će svoje cijene za 0,18 feninga: pekari, javni prevoz, voda, struja, plin, grijanje, namirnice, dakle sve cijene idu ka gore. Naravno da za ovo nisam želio glasati, jer je ovo udar na građane naše države, te pokušaj spašavanja aktuelne vlasti od političkog bankrota na način da vladajuća koalicija pokušava ispunjavati svoja predizborna obećanja preko leđa građana. Ja za to ne želim glasati.

BNN.BA: Da li povećanje akciza na gorivo, kako tvrde neki od lidera stranaka vladajuće koalicije, zaista mogu graditi ceste u našoj državi i kolike prihode vlast očekuje ako uvede povećane akcize na gorivo?

Backović: Pazite, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u našoj zemlji se, recimo, 2015.godine, potrošilo 180.000.000 litara goriva. Kada to prevedete na proste računice to znači da je oko 300.000 auta nasulo, prosječno, po 50 litara goriva. A odatle su prihodi oko 20-tak miliona KM. Dakle, na šta idu ostala auta u našoj državi? Na zrak?! Država, dakle vidi da na njenoj teritoriji milioni litara nafte se, očito, prodaju nelegalno jer ostalih milion auta ide na gorivo nepoznatog porijekla. Ako ove podatke uzmemo za validne, a oni su od UIO BIH, i da kažemo da su i tri puta veći, to znači da bi cjelokupan prihod od povećanih akciza na gorivo bio oko 60-tak miliona KM – to Vam je, u prevodu, tri kilometra autoputa. Eto, to oni mogu graditi preko povećanih akciza na gorivo. U pitanju je, naime, nešto drugo. Druga igra.

BNN.BA: Na koju igru mislite gospodne Backoviću? Gdje se krije interes vlasti i pritisci za povećanjem akciza na gorivo?

Backović: U PDV-u. Ako podginete cijene goriva, kao što sam rekao dižete cijene svega ostalog. To znači da će se preko povećanja cijena svih usluga i namirnica u našoj državi, povećati PDV za ogromne svote novca koji će se, potom, raspodjeliti na entitete, odnosno bit će finansijska inekcija vladajućoj koaliciji u Federaciji BiH (SDA, SBB i HDZ) sa jedne, odnosno Miloradu Dodiku u manjem bh.entitetu sa druge strane. Oni ciljaju na ogroman prihod od PDV-a, na kredite od MMF-a koji trebaju vraćati ne naša djeca, nego naši praunuci i to je novac koji njih zanima. JA za ovo ne mogu glasati kao patriota ove zemlje i čovjek koji razmišlja o budućnosti svoje djece i unučadi u ovoj zemlji.

Izvor: BNN.BA

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/