Asim Šahman: Od naredne sezone ćemo ujediniti Prvu ligu Federacije BiH u rukometu, Premijer ligom se gube domaći igrači

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Kada se spomene rukomet u Bugojnu ono što ide uz tu riječ jeste i ime Asima Šahmana, čovjeka koji je vratio nadu u bugojanski sport. Nekada je sport broj 1 u Bugojnu bio fudbal, sada je to rukomet što se odrazilo i na publiku koja dolazi na utakmice rukometaša i bodri ih u svakoj utakmici.

Za Bugojno-danas.info govorio je predsjednik Rukometnog saveza kantona i član upravnog odbora Federalnog rukometnog saveza, Asim Šahman koji je ujedno i potpredsjednik RK Iskra i predsjednik skupštine RK Iskra.

“Zainteresovani smo za to da se napravi neki novi model takmičenja mladih, naročito omladinske lige, ovo je zastarjeli model. Radit ćemo na tome da se poboljša kvalitet omladinskih selekcija kroz poboljšanje takmičenja u tim kategorijama. Spajat će se po 2,3 kantona u kojeme bi bile lige u kojima bi djeca igrala godišnje 30-ak utakmica.”

Radi li se na tome da se poboljša kvalitet Prve lige Federacije BiH u rukometu?

Najvjerovatnije ćemo u sezoni 2018/2019 objedinit grupe u Prvoj ligi Federacije BiH te ćemo imati jedinstvenu Federalnu ligu. Poboljšat ćemo kvalitet lige tako što će se pridružiti Zeničko-dobojski, Tuzlanski i Unsko-sanski kanton tako da ćemo imati jednu jedinstvenu Federalnu ligu za seniore umjesto postojeće dvije koje se dijele na grupe Sjever i Jug. 

Koji broj klubova možemo očekivati u jedinstvenoj Prvoj ligi?

“Ako bi bila jedinstvena Federalna liga broj klubova bi vjerovatno bio 12. Imamo problem klubova koji su slabije plasirani jer ne igraju svoje utakmice radi finansija itd. Onda bi se imalo gdje ispasti u treći rang takmičenja, bila bi borba za opstanak u toj ligi koji bi bili profesionalci i dobro plaćeni.”

Kakva je trenutna situacija u Muškom rukometnom klubu Iskra Bugojno, vlada li euforija pred utakmicu sa Slogom i ulaskom u Premijer ligu ukoliko Iskra pobijedi?

“Koliko smo bili zainteresovani da idemo, više nismo zainteresovani jer su velike dileme. Da bi nastavili takmičiti se u Premijer ligi mi bi morali se odreći nekih naših igrača. Morali bi dovesti starije igrače sa strane koji bi iskustvom trebali pomoći.”

A da li bi to bio kontra efekat?

“Mi bi time napravili jedan duboki jaz između domaćih igrača koji bi praktično negdje radili i dolazili na treninge i bili iscrpljeni i imali profesionalce kojima bi samo to bio posao i koji bi dobro i lagodno živjeli i imali samo trening kao obavezu i bili dobro plaćeni da bi to unijelo kasnije jaz među igračima i lošu situaciju da li da žrtvujemo domaće igrače neke koji bi izgubili svoje mjesto da bi napravili nekim igračima koji su možda dotrajali, napravili bi neki prividno dobar rezultat. Da li nam je stalo da žrtvujemo svoje neke mlade igrače željne dokazivanja i koji nisu imali pravu priliku igrati jer će stranci zauzeti njihova mjesta ili da naši igrači, domaći igrači, bore se srcem i postižu rezultate.” 

Bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o