Amir Šečibović: Oglasi se moraju objavljivati u medijima SBK a ne u Kantonu Sarajevo

Amir Šečibović, Ministar prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova
https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Vlada SBK na današnjoj  sjednici usvojila je Nacrt uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Srednjobosanskom kantonu.

Iako je slična odluka postojala i prije, novom se predviđa da se vodi računa o nacionalnoj strukturi zaposlenih, kao i kazne za odgovorne osobe u pravnim licima koji prime zaposlenika ili pripravnika bez raspisanog javnog oglasa, i to u iznosu od 1.000 do 3.000 KM.

Premijer Tahir Lendo je kazao kako se mora voditi računa o nacionalnom balansu.

Treba dopuniti član 9 u svim aktima kod prijema zaposlenika da svima bude jasno kako se mora voditi računa o nacionalnom balansu. Nacrt treba uputiti i općinama da se izjasne, rekao je Lendo.

Također, ministri su upozorili kako treba dodati pojedine stavke kako bi se spriječila manipulacija prilikom prijema novih zaposlenika.

Moramo staviti u uredbu i to da se oglas objavljuje u medijima koji su prisutni na području SBK, a ne onima u Kantonu Sarajevo ili nekima kojih nema tu“, rekao je Amir Šečibović, ministar  prostornog uređenja, građenja, zaštite okolišta, povratka i stambenih poslova SBK.

S njim se složio i premijer Tahir Lendo, dodavši kako je već i prije bilo takvih slučajeva.

Dosad je već bilo slučajeva da se oglasi objave u medijima kojih nema kod nas. Objavi se na nekom Dalmacijax ili nešto pa ljudi i ne znaju za oglas, rekao je Lendo.

Osim toga, Vlada je danas usvojila još i  kriterije raspodjele za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima, date su suglasnosti za pokretanje postupka nabave u školama, a sa dnevnog reda povučeni su prijedlog zaključka o stavljanju van snage ugovora o djelu u Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, te prijedlog zaključka o dostavljanju podataka o nacionalnoj strukturi uposlenih u kantonalnim organima uprave.

drukciji.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o