Amila nam odgovara zašto žene prave više rezervacija za ljetovanja nego muškarci!

Prateći aktuelna dešavanja u svijetu turizma primjetili smo da veliki broj agencija reklamira i fokus stavlja na rani booking pa smo posjetili turističku agenciju „Lambada“ koja sa najviše iskustva u ovom sektoru može odgovoriti na naša pitanja.

Naš sagovornik bila je Amila Karabeg koja već 3 godine radi kao outgoing manager u agenciji te je sa nama podijelila nekoliko korisnih savjeta koji važe za sve putoholičare. Kroz sljedeći članak možete pročitati kako je taj razgovor izgledao.

Bugojno Danas: Već neko vrijeme po društvenim mrežama pratimo objave od raznih turističkih agencija koje promovišu razne destinacije, pa koje su to destinacije gdje će Bosanci i Hercegovci moći da odmaraju sljedeće ljeto?

Amila: Mi smo trenutno krenuli sa ranim bookingom za Tursku jer su turci najažurniji po pitanju kreiranja cijena sa popustima za rane rezervacije. U proteklom periodu posjetili smo nekoliko sajmova gdje smo direktno sa predstavnicima hotela dogovorili jako dobre uslove i cjene za sve one koji se odluče da na vrijeme rezervišu svoje ljetovanje. Kroz nekoliko dana ćemo formirati cijene i za druge destinacije kao što su Egipat, Tunis, Grčka, Španija i naravno zemlje iz okruženja.

Bugojno Danas: Koja destinacija je najpopularnija kod Vaših klijenata?

Amila: Obzirom na uslugu koju nudi, to je definitivno Turska. Turski ALL INCLUSIVE koncept koji se nudi u preko 90% hotela, zadovoljava potrebe i najzahtjevnijih turista, a mi Bosanci i Hercegovci definitivno spadamo u tu kategoriju. Drugi razlog su i učestali direktni letovi koje imamo prema najpopularnijim ljetovalištima u Turskoj. U narednoj sezoni imati ćemo direkne letove za Antaliju i Bodrum svaki dan i to počevši od maja i sve do kraja septembra. Na neke dane ćemo imati i 3 direktna leta što svakako odgovara našim klijentima jer u tom slučaju mogu mnogo lakše planirati svoje godišnje odmore.

Bugojno Danas: Koje prednosti klijenti imaju kada svoj aranžman rezervišu preko turističke agencije, a ne samostalno?

Amila: Agencija znači sigurnost. Prvo, nama je u interesu da budemo najkonkurentniji na tržištu, a cijene koje imamo od naših partnerskih hotela su mnogo niže nego da klijenti hotel rezervišu direktno ili preko neke online platforme kao što je Booking, Expedia.. Drugo, sigurnost aranžmana je nešto u šta mnogo truda ulažemo. Svjedoci smo pandemije koja nas je sve zadesila, a turistički sektor je bio jedan od najpogođenijih. Sve i jedan naš klijent dobio je povrat uplaćenih sredstava za svoj aranžman ili avio kartu, dok većina onih koji su nešto direktno sa hotelima i aviokompanijama eksperimentisali, još uvijek nisu ostvarili svoje povrate. Treće je sigurnost na destinaciji. U svakoj zemlji sa kojom surađujemo te gdje se nalaze naši klijenti, imamo partnerske agencije koje su naše „ambasade“ i koje su zadužene za lokalne usluge. Na raspolaganju su nama i našim klijentima 24 sata dnevno, te u slučaju bilo kakve nezgodne situacije, spremne su da intervenišu u rekordnom roku te budu na usluzi našim klijentima.

Bugojno Danas: Kakav je interes za naš jedini grad na moru, Neum?

Amila: Nama u agenciji je najslađe kada nam neko traži da mu napravimo ponudu za Neum. Sa svim hotelima u Neumu imamo jako dobar odnos te su jako fleksibilni za sve prilagodbe koje naši klijenti traže. Naprimjer, u mnogo slučajeva klijentima odgovara boravak do 3 noćenja i takvo nešto jedino možemo ponuditi u Neumu. U posljednjih nekoliko godina skoro svi hoteli u Neumu su renovirani tako da njihova usluga ne kaska ni za jednim drugim hotelom u regiji. Povratne informacije koje dobijamo od klijenata koji odmaraju u Neumu su jako pozitivne jer su za relativno malo novca dobili dobre hotele, dobru hranu, odlično more te blizinu samog Neuma. Otvorenjem novog dijela puta preko Stoca, gdje se zaobilazi ulazak i izlazak u Hrvatsku, uveliko je olakšalo putovanje u Neum što nam svakako ide u prilog.

Bugojno Danas: Na kojem principu funkcioniše rani booking i koje su njegove pogodnosti?

Amila: Rani booking je nešto što se u svijetu praktikuje već dugi niz godina, a krase ga mnoge pogodnosti koje nudimo. Prije svega izbor hotela; Mi trenutno npr. za Tursku imamo u ponudi preko 1200 hotela i svi su dostupni za rezervaciju za bilo koji termin koji klijentu odgovara. Već za mjesec dana taj izbor će se suziti na nekih 800 hotela i tako sve što je termin ljetovanja bliže, broj slobodnih hotela se smanjuje. Druga, možda i najbitnija pogodnost su popusti koji hoteli nude. Popust za ranu rezervaciju se odnosi samo na hotel, ali ne i na avio karte i ostale agencijske usluge. Ti popusti znaju biti i do 50% u odnosu na redovne cijene koje ti hoteli nude. Treća pogodnost su popusti za djecu. Trenutno mnogo hotela nudi čak gratis smještaj za djecu do 12,13,14 godina i što je termin putovanja bliže, ukoliko rezervacija već nije napravljena, ta starosna dob se pomjera u njihovu korist. Da bi rezervacija ranog bookinga bila validna, dovoljno je uplatiti nekih 30% od ukupne cijene aranžmana i to je sva obaveza klijenta.

Bugojno Danas: Da li potencijalni klijenti trebaju doći direktno kod Vas u agenciju da bi rezervisali svoj aranžman, ili to mogu i online?

Amila: Mi smo svakako u toku dešavanja te smo uradili razne integracije i uveli online sisteme kako bismo klijentima mogli ponuditi što bolju i efikasniju uslugu. Većina rezervacija koje uradimo su online, a upite redovno dobijamo iz Amerike, Australije, Kanade, Njemačke, Austrije, Švedske i drugih zemalja gdje se nalazi naša dijaspora. Potrebno nam je samo nekoliko informacija od klijenta koje nam napišu na e mail, i naš tim pošalje ponudu kroz nekoliko sati. Uplate akontacije se vrše na naš račun preko IBANA, Westerna, Money Grama ili direktno u agenciji i to je sve što je potrebno za rani booking.

Bugojno Danas: Ono što se Vaši klijenti sigurno pitaju kada žele da naprave svoju rezervaciju u ranom bookingu, to jeste sigurnost njihove rezervacije, odnosno sigurnost novca koji Vam uplate. Koje su Vaše garancije koje im nudite?

Amila: Naša agencija posluje još od daleke 1988. godine te kroz sve ove godine susretali smo se sa raznim izazovima i problemima na nekim destinacijama, ali naš niti jedan klijent nikada nije bio oštećen niti uskraćen za uslugu koju je platio. Nakon odabira aranžmana, klijentima šaljemo predračun i naš ugovor u kojem se nalaze sve uzanse putovanja. Također nudimo i PREMIUM uslove putovanja ili osiguranje od otkaza putovanja gdje klijenti mogu osigurati svoja uplaćena sredstva, te u slučaju da moraju otkazati svoju rezervaciju, osiguranje im pokriva troškove.

Bugojno Danas: Još jedno pitanje za kraj ovog zanimljivog razgovora; Da li je istina da većinu rezervacija prave žene?

Amila: poznata izreka Margaret Thatcher kaže: „Ako želiš da nešto bude rečeno, pitaj muškarca; ako želiš da nešto bude učinjeno, onda pitaj ženu“. Tako je i kod nas, žene su te koje nam šalju najviše upita i najviše rezervacija potvrđuju. Doduše muškarci su ti koji nam većinu uplata vrše, a da nemaju pojma šta je rezervisano. Samo kažu da ako oni rezervišu i pogriješe tokom odabira aranžmana, ko bi ženu slušao 8 dana, dok s druge strane kada ona pogriješi, bude im milina.

Bugojno Danas