Ambasadorica Indonezije u BiH posjetila Bugojno (FOTO + VIDEO)

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

U posjeti Općini Bugojno u četvrtak je boravila ambasadorica Indonezije u BiH Amelia Ahmad Yani (Amellia Achmad Yani) sa saradnicima.

U Kristalnoj sali općine Bugojno visoka gošća se sastala sa načelnikom Hasanom Ajkunićem, predstavnicima političkih stranaka i partija, koje participiraju u OV-u, predstavnicima Kolegija općinskog načelnika i privrednicima. Tokom jednosatnog i za javnost zatvorenog sastanka bilo je riječi o mogućnostima privredne saradnje naše zemlje i unutar toga Bugojna sa privrednicima Indonezije i tamnošnjim velikim tržišterm.

Učesnici su sastanak ocijenili veoma korisnim i značajnim. – Čula sam mnogo o mogućnostima privredne saradnje, a posebno je intersantan dio koji se odnosi na agrokulturu. Pozvala sam privrednike na tradicionalni Sarajevo biznis forum u maju na kojem je poseban gost vice predsjednik Indonezije. Prilika je da se na jednom mjestu nađu bosanskohercegovački i privrednici iz Indonezije, koji će doći sa vice predsjednikom. Organizovat ću posebne sesije za dogovor između privrednika Bugojna i privrednika iz Indonezije – poručila je ambasadorica Yani.

Za načelnika Bugojna Hasana Ajkunića šansu za privrednu saradnju u budućnosti valja tražiti u energetskom potencijalu- rudi i plinu, potom proizvodnji organske hrane, iskorištenju vodenih potencijala, drvnoj industriji i turizmu. Najavio je pokretanje inicijative da se u saradnju krene kroz kulturnu razmjenu gdje bi Bugojno bilo domaćin privrednicima iz Indonezije, a na ovaj način preko Bugojna bi bila učvršćena saradnja ove dvije prijateljske zemlje.

Za privrednika Urfeta Musića, saradnja na privrednom planu sa Indonezijom i tamnošnjim preduzećima je moguća posebno u proizvodnji organske hrane. Po njegovom mišljenju postoje još neke oblasti koje nude mogućnosti saradnje. O posjeti ambasadorice Indonezije Bugojnu riječi hvale iskazali su predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg OV-a Bugojno Igor Vrljić i Salih Gurbeta.

Nakon ovog sastanka u pratnji svojih domaćina visoka gošća sa saradnicima je posjetila šehidsko mezarje u centru grada gdje kod centralnog šehidskog spomen obilježja položila cvijeće i proučila fatihu. Uslijedila je u pratnji glavnog imama MIZ Bugojno Vehid ef Arnauta posjeta Sultan Ahmedovoj džamiji , a nakon toga i Kulturnom centru princeze Džewhere, gdje je ambasadorica Ahmad Yani obišla unutrašnjost ovog lijepog zdanja. Domaćini na čelu sa šejhom Rahmetallah Garijem su je upoznali sa osnovnim karakteristikama ovog, jednog od najljepših islamskih centara u našoj zemlji.

Tekst: Rtvbugojno/Azam Mandžić

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/