Almir Švago: SBB je jedan od najozbiljnijih kandidata za pobjedu na općim izborima ove godine u Srednjobosanskom kantonu

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Diplomirani pravnik  Almir Švago iz Donjeg Vakufa  je zastupnik i predsjednik Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost u Skupštini Srednjobosanskog kantona. Prije dva mjeseca izabran je za predsjednika Kantonalnog odbora SBB -a Srednjobosanskog kantona.

-Još 2010. godine kada se pojavio SBB i kada sam se priključio Savezu, vidio sam nešto novo, u prvom redu novu percepciju, nove ljude, nova razmišljanja, jednostavno novo viđenje budućnosti BiH i njenih građana. To što sam vidio tada, to još uvijek vidim i danas, i, vjerujem u to. Da to nije tako ja nebih bio ovdje i dok god postoji to moje ubjeđenje i vjera u stranku i ljude, biću dio tima. Smatram da ova stranka i ljudi u njoj mogu donijeti bolju budućnost našoj zemlji i njenim narodima- kaže Švago.

Ističe, kako su u SBB-u građani Donjeg Vakufa kroz četiri izborna ciklusa i osam godina prepoznali tim, koji je tada, a i danas vodi Savez.

-S druge strane svakodnevno smo se trudili da opravdamo povjerenje i da svojim postupcima i zalaganjem kroz Općinsko vijeće, kantonalnu skupštinu, pa i federalni parlament, te da na taj način nastavimo sa kontinuitetom. Moram podsjetiti da smo u proteklom izbornom ciklusu shodno koalicionim dogovorima podržali izbor načelnika iz reda SDA i mi nismo imali kandidata za načelnika. Iskreno, žao mi je zbog toga jer mislim da smo imali velike šanse da SBB postavi načelnika općine. Međutim, idemo dalje i biće sigurno prilike da ono što nismo ostvarili do sada to ostvarimo, da zajedno sa našim građanima pokažemo i sebi i drugima da se može bolje živjeti u Donjem Vakufu.

Smatra kako „Ugovor sa narodom“ živi u punom kapacitetu, te da je to kvaliteta, koju drugi politički subjekti zanemaruju i nemaju u svojim programima.

Ugovor s narodom postoji i danas. Ja sam taj ugovor vidio i 2010. godine mada nije bio tako definisan. On je kroz politički rad i formalno definisan 2014.  godine. Bez obzira kakve će se kampanje voditi i kakvi će biti izborni slogani, mogu reći da smo mi i dalje uz narod. Jednostavno mi potičemo iz naroda , razumijemo naš narod, znamo kako žive i rade, znamo za njihove probleme i druge opcije mi nemamo.

U SBK , SBB nije u vlasti,  ali je , smatra naš sagovornik, sazrelo vrijeme da se to promijeni. Ističe, kako će SBB biti bitna poluga u odlučivanju, poslije narednih općih izbora.

SBB se zaista ozbiljno priprema za opće izbore u oktobru ove godine i u tom pravcu mi smo prije dva mjeseca završili unutarstranačke izbore, gdje sam postao kantonalni predsjednik. Na tim izborima izabrano je na stotine novih članova, od mjesnih i općinskih, pa sve do kantonalnog odbora, i to je jedna nova snaga, koja SBB-u daje realne šanse i pravo da kažemo kako ćemo mi biti jedan od najozbiljnijih kandidata za pobjedu na opštim izborima u oktobru ove godine na području SBK – zadovoljno će Švago i nastavlja :

–  Naravno, to je pozicija koja nam daje pravo i mogućnost da mi artikulišemo našu politiku i naše programske ciljeve, koji su usvojeni još na stranačkom kongresu, te da na konkretan način mi tu politiku provedemo u djelo. U prvom redu, tu mislim na obrazovanje, zdravstvo, privredu, poljoprivredu… Mi smo uvidjeli da nam tim pozicijama „škripi“, i aktuelna vlast je dokazala da ne može riješiti te probleme, koji tište i opterećuju ovaj kanton i mi se nadamo da ćemo uz pomoć građana biti u poziciji da budemo dio vlasti . Uradićemo sve ono što građani očekuju od nas i naravno što smo im i obećali – kaže naš sagovornik.

Kao stranka političkog centra, SBB , smatra Švago, ima veoma značajnu korektivnu ulogu u ukupnom političkom ambijnetu u SBK , ali i državi uopšte.

– U SBK, SBB nije dio vlasti i nismo dio koalicije sa SDA. Što se tiče naše pozicije ona je definisana Statutom. Meni lično to nije problem, i najbolje se osjećam na političkom centru. Ono što je sigurno SBB će biti ključni, korektivni  faktor kada je u pitanju odnos  međunacionalnog i građanskog što je specifikum SBK-a. To je pozicija koja je s jedna strane nesumnjivo teška, a s druge strane je veoma bitna za ovakvo državno i društveno uređenje kakvo imamo u našoj zemlji. SBB će biti ključni faktor, posebno poslije izbora u formiranju vlasti . Očekujem da ćemo mi biti ti koji će uspjeti pomiriti ono što je trenutno nespojivo – procese ljevice i desnice, odnosno nacionalnih stranaka , koje preferiraju prije svega nacionalne interese. Mi moramo misliti kako o nacionalnom interesu našeg naroda, tako i o interesima svih naroda, u konačnici i svih građana ove države- naglašava Švago.

Za našeg sagovornika ima prostora da BiH krene naprijed u prvom redu forsiranjem projekata infrastrukture , ekonomije, privrede … Uz to SBK slovi kao najsiromašniji kanton sa najmanjim ličnim primanjima zaposlenih u FBiH.  Švago smatra da ima li nade da se to stanje promijeni.

-Nama trebaju ulaganja u izgradnju, u javne radove. Za nas je veoma značajna brza cesta Lašva – Donji Vakuf. Nažalost, već nekoliko godina naša administracija u Kantonu ne uspijeva riješiti ni proceduralni dio. Da imamo milione spremne za gradnju, nama treba nekoliko godina da završimo taj pravni, formalni dio da bi mogli krenuti u izgradnju . To potom za sobom veže razvoj privredei turizma u prvom redu – ističe naš sagovornik i dodaje :

-Pored toga namjenska industrija je hit unazad nekoliko proteklih godina u BiH. Desetak godina ona je stagnirala i padala. Vidimo da se sada budi i diže. Svjetski trendovi su da se oružje, nažalost, traži, ratuje se na sve strane i to je danas biznis, koji će trajati dugo . Žao mi je što je teška situacija sa preduzećem Binas u Bugojnu. S druge strane Igman u Konjicu bilježi sjajne poslovne rezultate. Slična je slika i u Goraždu i Sarajevu. Tamo su solidne i redovne plaće. U Bugojnu, nažalost, škripi. No, ja se nadam da ćemo uz pomoć podrške sa nivoa Federacije revitalizirati Binas. To bi trebao biti pravi potez jer namjenska industrija ima budućnost i mi to moramo iskoristiti. SBB će se sigurno aktivno uključiti u rješavanje tog problema- kaže Švago i zaključuje :

– Mi ćemo u sklopu priprema za izbore i u sklopu predizborne strategije građanima ponuditi svoju platformu gdje ćemo detektovati probleme kada su u pitanju osnovne oblasti u našem kantonu . Također, mi ćemo kao ozbiljan politički faktor ponuditi i rješenja za te probleme i ukoliko dobijemo podršku realizirati u narednom periodu.

A.Mandžić/Dnevni avaz

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o