Alija Bašić lovi i u osmoj deceniji života: Nema ljepše od lovačke priče

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Alija Bašić (77) jedan je od najstarijih lovaca Lovačkog društva “Koprivnica“ Bugojno i dugogodišnji član Lovačkog saveza “Drvetine“.

Vlasnik je lovačke knjižice još od 1979. godine, a kaže da i danas rado odlazi u lov, ne propuštajući nijednu priliku da se druži s prijateljima.

Naime, kada god mu se ukaže prilika Alija obuče svoje lovačko odijelo, spremi sve što je potrebno i krene u lov u kojem, ističe, zaboravi svakodnevne brige i probleme.

– U nedjelju sam bio u lovu, i opet ću iduće nedjelje. Jednostavno, davno sam se zaljubio u lov i ne mogu bez njega. Interesovanje i ljubav prema lovu prenio sam i na svoju djecu – priča Alija Bašić.

Priznaje da mu se ne sviđa to što danas pojedini mladi lovci izlaze u lovišta samo da bi ulovili nešto, i što se lovci u sekcijama dijele na grupe.

– Neke sekcije sada broje i po nekoliko grupa, što je nekada bilo nezamislivo. Sve se radilo skupa, i lovilo, i veselilo – prisjeća se.

Kaže da mu je žao što ne može da pokaže kako su izgledala prijeratna lovačka druženja u bugojanskim lovištima. Naime, fotografije, koje su ga godinama podsjećale na to izgorjele su u ratu zajedno s kućom, a s njima i uspomene iz lovišta iz kojih se često vraćao s odstrijeljenom divljači.

– Imao sam toga dosta. Lovio sam divlje mačke, srndaća, a najviše zeca i lisicu. Koristio sam različito oružje, a najboljim se pokazao karabin – dodaje.

Jedan od najstarijih članova LD “Koprivnica” poručuje svima, koji su to u mogućnosti, da postanu lovci, piše Fena.

– Dok nisam otišao u penziju, punih trideset godina radio sam u Austriji, od 1969. do 1999. godine. Bavio sam se svim i svačim, radio razne poslove, od građevine do poljoprivrede. Ali, ništa nije ljepše od boravka u prirodi i lovačkih priča koje se dugo pamte – zaključuje Alija.

(Faktor.ba/Foto: Fena)

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o