Ako se želi dejtonska struktura – vratiti nadležnosti Srpskoj

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

BEOGRAD – Dominantna politika Republike Srpske danas je da ponovo vrati prava koja su propisana Dejtonom i to je neophodno učiniti ukoliko postoji želja da se održi Dejton i dejtonska struktura BiH, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da priča pojedinih zvaničnika Zapada da je Dejtonski sporazum prošlost, a drugih da je potrebna revizija nije nova i o tome govore od trenutka potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da je problem BiH u tome što je Dejtonski sporazum, prije nego što je i počeo da se primjenjuje, počeo da se razgrađuje od visokih predstavnika Zapada koji su imali cilj da ga modeliraju u nekom pokretu i da promijene njegovu samu suštinu.

“Imamo problem što su protivpravnim političkim nasiljem, prije svega visoki predstavnici, podržani od nekih struktura sa Zapada, mijenjali, kroz donošenje odluka i zakona, politički sistem uspostavljen Dejtonskim sporazumom, i napravili još težu situaciju u Bosni, nego što je bila”, rekao je predsjednik Dodik za “Sputnjik”.

On je dodao da su na taj način onemogućili napredak u samoj relizaciji tog sporazuma.

“Dejtonski sporazum predstavlja stalni interes tih struktura da ga, navodno, usavrše, a oni ga degradiraju. Izbacivane su razne teze o tome. Jedna od njih je da treba odustati od Dejtona i uključiti se u Brisel. To je isto kao da ste rekli jednoj NJemačkoj prije nego što je ušla u EU, da treba da odustane od Nemačke”, istakao je Dodik.

On je ocijenio da taj pristup evropskim integracijama ne znače ništa drugo nego da se postojeća struktura neke države prilagodi i prihvati pravno nasilje EU.

“Niko nije promijenio svoju unutrašnju organizaciju – ni Austrija, iako i ona ima svoje pokrajine, ni NJemačka, Belgija… Niko od njih nije tražio da ih ukine i da uspostave neku novu državu. Od nas se očekuje da se ukine Republika Srpska kako bi nas navodno sa osmijehom čekali u Briselu, što je potpuna iluzija, jer Republika Srpska ne može da odustane od svojih prava”, istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da Rezolucija o samostalnosti Republike Srpske sa mogućnošću održavanja referenduma, koju je izglasao SNSD, čiji je on lider, ima upravo za cilj da sačuva Republiku Srpsku u slučaju degradacije ili mijenjanja Dejtona.

“Srbi, niti bilo koji drugi narod, ne smije da odustane od svog prava na iskazivanje demokratske volje putem referenduma o bilo kom pitanju. Onemogućavanje toga znači majorizaciju i degradaciju samog tog naroda. Afirmacija prava da se na taj način odlučuje o bilo kom pitanju nije suprotno povelji UN, niti drugim dokumentima, principima i standardima u svijetu”, naglasio je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska strana potpisnica Dejtona i kao takva, ima pravo da odlučuje. “Mi smatramo da su nam nametnuli i oteli nadležnosti bez pitanja. Mi samo želimo da budemo pitani i da se odlučuje konsenzusom. Ako toga nema, zašto se onda isključuje mogućnost da narodi o tome odluče na referendumu?”, upitao je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska danas jedan od najstabilnijih prostora u regionu, te da i ekonomski i politički vrlo dobro funkcioniše.

“Postoji nezadovoljstvo jednog dijela muslimana u Bosni, dijelu međunarodne zajednice, pa čak i jednog dijela opozicije u Republici Srpskoj koji, da bi se pokazao servilnim i evropejcima, želi da ukine glas Republike Srpske. Matrica razbijanja srpskog jedinstva u regionu i dalje je na sceni”, upozorio je Dodik.

Izvor: cafe.ba / Srna

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o