UPOZORENJE: Zbog nargile mladi postaju napeti

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Nakon što je nekadašnji zastupnik SBB-a u Skupštini KS, rahmetli Adnan Solaković još sredinom prošle godine podnio inicijativu o donošenju zakona kojim bi se regulirala oblast prodavanja i konzumiranja nargile, na posljednjoj sjednici istu inicijativu podnijela je i Ana Babić (SBB), predsjedavajuća Skupštine KS. Tako je ovaj problem ponovo aktueliziran.

Pojačati nadzor

Poznato je da u nargili uglavnom uživaju mladi. Babić je apelirala na nadležne institucije da ”ovaj problem smatraju vrlo ozbiljnim te da poduzmu mjere da bi javnost bila educirana o ovome”.

babic

Babić: Mladi postaju napeti

– Plašim se da će ovaj problem, ako mu ne posvetimo veću pažnju, izmaći kontroli. Potrebno je pojačati inspekcijski i policijski nadzor na mjestima gdje se konzumira nargila u kojoj uglavnom uživaju mladi. Pušenje nargile odražava se na njihove rezultate u školi i na fakultetu. Mladi postaju vrlo napeti, što nerijetko prelazi i u agresivnost, a zabilježene su i ozbiljne posljedice depresije – navela je Babić u svojoj inicijativi.

Da je pušenje nargile mnogo štetnije čak i od cigareta, potvrdio je za naš list dr. Mujo Hošić, specijalista pulmolog u Domu zdravlja KS.

zec-i-selimovic

Zijad i Šefkija Zec sa Sadikovićem: Pušenje nargile treba zakonski regulirati

– Osnovna bolest koju prouzrokuje nargila je karcinom pluća. Druga su kardiovaskularna oboljenja, zatim hronična bolest pluća te pogoršanje astme i sve ostalo što ide uz to – kazao je dr. Hošić.

I građani su saglasni da se pušenje nargile treba zakonski regulirati, jer smatraju da oni koji je prodaju truju našu djecu. Zijad Zec kaže da će to kod nas ići, vjerovatno, malo teže.

Peticija građana

– U mnogo kafića se ona puši i teško je to zabraniti. Mi živimo u Švedskoj i tamo toga nema. Svugdje u Evropi je zabranjeno pušenje unutra. Uglavnom, mladima preporučujemo da ne idu na nargilu, neka nađu drugu zanimaciju – kaže Zec, kojeg smo zatekli sa suprugom Šefkijom.

Isto misli i njihov prijatelj Huso Selimović, koji kaže da nargilu obavezno treba zabraniti, pogotovo maloljetnicima koji su u razvoju.

Sve uključiti u rješavanje problema

Dr. Hošić kaže da bi za suzbijanje nargile trebalo donijeti pravilne zakonske odluke i da država stane iza njih.

– Stručni radnici, škola, mediji, svi se moraju uključiti u ovaj problem. Drakonske zabrane neće dati rezultate. Kaznama se može nešto postići, ali simbolično – smatra dr. Hošić.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/