Uhapšen bugojanac Tarik Hadžibegović, stručni saradnik u banjalučkom tužilaštvu

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Tarik Hadžibegović iz Bugojna, stručni saradnik u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci, uhapšen je nakon što je tražio i primio 3.000 evra mita, uz koji je pokupio i dvije tegle “Nutele”. saznaje Avaz

Hadžibegovića su, po nalogu Tužilaštva RS, uhapsili inspektori Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS koji su ga uhvatili na djelu u kontrolisanoj primopredaji. Istražioci su Hadžibegoviću spremili zamku, sačekali da od stranke uzme mito u označenim novčanicama i potom ga uhapsili.

Zahtjevao i primio novac kao nagradu

– Osumnjičeni je u dva navrata tražio i primio 3.000 evra mita od stranke u postupku. Drugu primopredaju su pratili inspektori i uhapsili ga na djelu. Osim novca, od stranke je ”poručio” i dvije tegle ”Nutele”, austrijske proizvodnje, koje je uzeo zajedno s novcem – kaže dobro upućeni izvor.

Portparol MUP RS Mirna Miljanović kaže da se osumnjičeni tereti da je kao stručni saradnik u OJT Banja Luka počinio krivično djelo primanje mita i trgovina uticajem.

– Krivična djela je počinio tako što je od oštećenog u predmetu istrage, koju vodi OJT Banja Luka, zahtjevao i primio novac kao nagradu za preduzimanje procesnih radnji u istrazi, koje je kao stručni saradnik tužioca i morao preduzeti – rekla je Miljanović.

Aplicirao i za poziciju tužioca

Hadžibegović je radio kao saradnik zamjenik glavnog okružnog tužioca Seada Žerića, a nedavno je aplicirao i za poziciju tužioca. Predmet u kojem je postupao preuzet je od austrijskog pravosuđa i odnosi se na zelenaštvo i iznude. Budući da oštećeni često boravi u Austriji Hadžibegović je tu činjenicu iskoristio kao bi se osladio ”Nutelom”.

Nakon hapšenja tužilačkog saradnika inspektori su, po nalogu Tužilaštva RS, pretresli i službene kancelarije Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci. Predmet pretresa su bile prostorije koje je Hadžibegović koristio. Sumnja se da ovaj slučaj nije bio usamljen i moguće je i proširenje istrage.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/