Haris Mujić: Vratit ćemo Bugojnu stari sjaj i riješiti probleme građana

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Da bismo vratili nekadašnji sjaj Bugojnu, koje je u bivšoj Jugoslaviji bilo šesta općina po standardu građana, te da bismo privukli strane investicije i otvorili nova radna mjesta, mora se zaista mnogo toga uraditi, kazao je za “Avaz” kandidat koalicije SDA-SBB za načelnika općine Bugojno Haris Mujić.

Pozitivna iskustva

Objašnjavajući osnovne probleme, Mujić je pojasnio da je Bugojno 2004. godine na birou imalo oko 4.000 nezaposlenih, a da ove godine ima oko 6.000 nezaposlenih, od kojih je čak 400 mladih ljudi sa VSS.

– Moramo pozitivna iskustva uspješnih općina u BiH, kao što su Tešanj i Goražde, gdje, praktično, nema nezaposlenih, prenijeti u Bugojno. Moramo zaustaviti svađe i stalne promjene vladajuće većine u Općinskom vijeću te svi zajedno obezbijediti političku stabilnost koja je glavni preduslov za rad na rješavanju nagomilanih problema – naglasio je Mujić.

Dodao je da se moraju dobiti politička podrška i sredstva za različite projekte u Bugojnu od viših nivoa vlasti.

– Za ovu godinu budžet općine Bugojno je samo sedam miliona KM, dok je budžet SBK 187 miliona KM, budžet FBiH 2,7 milijardi KM, a budžet BiH 1,7 milijardi KM. Zato je bitno da nakon ovih izbora Bugojno ima vertikalu vlasti u SBK, FBiH i BiH kroz koaliciju SDA-SBB. Bez ovoga, Bugojno će i dalje gubiti vrijeme i biti u nekoj vrsti izolacije bez sredstava od viših nivoa vlasti – smatra Mujić.

Kako bi se poboljšao standard građana, Mujić smatra da se u fokus rada treba staviti privreda, kojoj treba pomagati.

– Vrata načelnika općine Bugojno bit će otvorena za privrednike sedam dana u sedmici i mobitel će im biti dostupan non-stop. Također, moramo otvoriti Bugojno prema svijetu i kreirati ambijent koji će privući strane investitore. Investitori i s Istoka i sa Zapada, kao i Bugojanci Bošnjaci, Hrvati i Srbi koji vole Bugojno, u nama će imati partnere i njihove investicije u Bugojnu će biti sigurne – naglasio je Mujić.

Kako bi se lakše stiglo do razvojnih ciljeva, prema Mujićevom mišljenju, potrebno je otvoriti agenciju za razvoj općine Bugojno u kojoj će mladi projekt-menadžeri raditi za opće dobro svih građana Bugojna.

– Potrebno je donijeti odluku o prostornom planu općine Bugojno s definisanim poslovnim zonama. Obezbijedit ćemo sredstva za osnivanje poslovnih zona od viših nivoa vlasti koja do sada općina Bugojno nikada nije ni tražila. Dodijelit ćemo općinsko zemljište s građevinskom dozvolom za minimalnu naknadu investitorima koji će graditi proizvodne hale i otvoriti nova radna mjesta – pojasnio je Mujić.

Radna mjesta

Prema njegovom mišljenju, potrebno je uraditi i reorganizaciju općinske uprave radi otvaranja novih radnih mjesta i približavanja građanima.

– Uposlenici općine Bugojno radit će na iznalaženju investitora i rješavat će brzo njihove zahtjeve bez mita i korupcije. Građani neće morati biti “dobri” s načelnikom da bi njihov zahtjev bio brzo riješen. Također, treba poduzeti sistemske mjere radi uravnoteženja budžeta i rješavanja prevelikog duga Općine – zaključuje Mujić.

Veliki posao

– Moramo postići da javna preduzeća budu rentabilna, a nakon toga i profitabilna. Riješiti problem lošeg vodosnabdijevanja Donjića, Gromila i Polja u ljetnom periodu, zaštititi rijeke od zagađivanja, sagraditi kanalizacionu mrežu u Podgaju, Kardažama i drugim ruralnim mjestima. Riješit ćemo problem pasa lutalica, problem divlje deponije između Kule i Ljubnića, riješiti nagomilane probleme u “Binasu”, staviti u funkciju uništene objekte Plave bolnice i Titove vile na Gorici. Potrebno je riješiti problem nepostojanja hotela u Bugojnu, aktivirati Titovo lovište za elitni lov, sistemski pomoći vjerske i kulturne institucije i sportske kolektive – kaže Mujić.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/