Članovi GFA „Bugojno“ gostovali u Sisku

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Članovi Gradskog folklornog ansambla „Bugojno“ gostovali su prošlog vikenda u Republici Hrvatskoj, tačnije u gradu Sisku, gdje su učestvovali u programu „S Nurom u srcu“, kojim je Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo „Nur“ iz Capraga obilježilo veoma značajan jubilej – deset godina postojanja. Radi se o jedinom bošnjačkom kulturno-umjetničkom društvu u Sisačko-moslovačkoj županiji, u kojoj žive mnogi Bošnjaci.

Tim povodom, u velikoj sali doma „INA“ koji se nalazi u naselju Caprag, u industrijskom dijelu grada u kojem su smješteni pogoni Rafinerije nafte i Željezare u subotu, 29. augusta, održana je svečanost na kojoj su bugojanski folkloristi bili glavni gosti. U pratnji Narodnog orkestra, na čelu s Edinom Beganovićem, odigrali su tri koreografije: Splet muslimanskih igara gornjovrbaske regije, Gradske igre iz Sarajeva i šire okoline, i Katoličke igre hrvatskog naroda iz okoline Bugojna. Svi nastupi naših folklorista ispraćeni su gromoglasnim aplauzom oko petsto prisutnih gledalaca, uz komentare kako do sada „nikada nisu vidjeli takvu igru folklora“.

Uz domaćine i članove GFA „Bugojno“, na manifestaciji su nastupili poznati glumac Zijad Gračić, članice Vokalno-instrumentalnog ansambla „Lipe“ iz Siska, te Pavao Anić iz Petrinje, mladić koji, iako slijep od rođenja, sviranjem i pjevanjem ostavlja sve bez riječi.

Svečanost je bila odlična prilika da se, svima koji su pomagali rad BKUD „Nur“, uruče prigodne zahvalnice. Posebna zahvalnost iskazana je gradskim vlastima Siska, predstavnicima Županije, kao i Savjetu za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Svi oni, dosad su finansijski značajno podržavali djelovanje BKUD „Nur“, a uspostavljeni odnos služi, kako se čulo, na ponos kako Društva, tako cijele Hrvatske.

Uz Grad Sisak, Savjet za nacionalne manjine bio je i glavni pokrovitelj proslave desete godišnjice „Nura“, kojoj su prisustvovali brojni gosti, među kojima najviši predstavnici zajednice Bošnjaka u Sisku i Zagrebu, odnosno Republici Hrvatskoj.

Jedna od zahvalnica, za učešće u programu svečanosti, uručena je i GFA „Bugojno“ na čemu se, u ime uprave i svih članova bugojanskog Ansambla, zahvalio umjetnički rukovodilac i koreograf Enes Šehić. Predsjedniku „Nura“ prof. Zijadu Fuki, Bugojancu koji već dugi niz godina živi i radi u Hrvatskoj, Šehić je uručio Grb općine Bugojno, zastavu Bosne i Hercegovine, i promotivni materijal Gradskog folklornog ansambla, uz želju da se uspostavljena saradnja nastavi i u budućnosti.

Inače, uz gostoprimstvo članova BKUD „Nur“, boravak u Sisku naši folkloristi će pamtiti po odličnom smještaju koji je bio organizovan u apartamnima i u privatnom aranžmanu kod porodica, koje su se pokazale izvrsnim domaćinima, zabavi na kojoj su se družili s „nurovcima“, ali i mjestima koja su imali priliku posjetiti, a predstavljaju važan segment djelovanja bošnjačke zajednice na teritoriji Siska.

Nakratko su boravili u prostorijama „Merhameta“, a obišli su i Centralnu bošnjačku biblioteku u Hrvatskoj, Ogranak Caprag, koja je otvorena prije dvije godine, jednu od deset biblioteka nacionalnih manjina u toj zemlji, čiji knjižni fond broji oko 2.500 naslova, uglavnom bošnjačkih autora. Autobusom preduzeća „Putnik“ Bugojno s kojim su, inače, putovali u Hrvatsku, predvođeni gosp. Šabanom Kadrićem, županijskim vijećnikom i predstavnikom Udruženja bošnjačkih branilaca Siska, obišli su u nedjelju lokaciju Starog grada, mjesto bogate historijske prošlosti.

Poseban doživljaj bio je odlazak na, oko trideset kilometara udaljeni kompleks Bazena „Topusko“, gdje su u kupanju proveli nekoliko sati. Povratku u Bugojno prethodilo je zajedničko fotografisanje članova GFA „Bugojno“ i BKUD „Nur“. Napravljena fotografija, i jedne i druge, podsjećat će na dane u kojima se slavio vrijedan jubilej i biti, možda, povod za nove folklorne susrete u Sisku – gradu na četiri rijeke, u kojem živi oko 36.000 stanovnika, među kojima i veliki broj Bošnjaka čije porjeklo vodi iz BiH, i u Bugojnu – općini u kojoj su članovi BKUD „Nur“ već bili dragi gosti manifestacija koje organizuje GFA „Bugojno“.

rtv.bugojno.org/Mevlida Ridžal

gfa-bugojno1

gfa-bugojno2

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/