Čeka nas pakleno ljeto: Ovo je strašno, ne znamo šta će biti!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Šumski požari mogli bi postati sve veći kao što će i uragani biti sve jači. Mnogim vrstama prijetit će izumiranje, a ledenjaci će se nastaviti topiti, imat ćemo sve manje izvora hrane i vode.

Protekli april bio je najtopliji u povijesti mjerenja temperatura. Nastavak je to zagrijavanja Zemlje kakav nije zabilježen u posljednjih 130 godina, objavila je NASA. Jedan od stručnjaka kazao je kako će podaci, koje će objaviti iduće sedmice, pokazati kako u posljednjih 12 mjeseci temperature neprekidno rastu.

Svoju zabrinutost izrazio je i metorolog Eric Holthaus.

– Ovo je strašno. Ne mogu predvidjeti što će se iduće dogoditi. Znali smo da će El Nino uvelike promijeniti sliku svijeta, no nismo očekivali ovakav skok – rekao je za Independent.

Samo u posljednjih godinu dana globalne temperature porasle su za čak 25 posto od 1880-ih što ima velik utjecaj na okoliš.

Leda u morima ima sve manje i ovog ljeta doseći će rekordno niske razine, a zbog zatopljenja i povećanja kiselosti mora izumiranje prijeti koraljima. U posljednjih 18 mjeseci četvrtina svih kolonija koralja u oceanima je izblijedjelo. Iako se iz tog stanja teoretski mogu oporaviti, ipak najčešće odumru.

Holthaus očekuje da će se rekordno visoke temperature zadržati još četiri do šest mjeseci, a zatim bi se trebale uravnotežiti.

Ljudski utjecaj na globalno zatopljenje više nije upitan što je potvrdilo i izvješće s UN-ovog Panela o Klimatskim promjenama iz 2014. godine. Sve više znanstvenika poziva na to da se proglasi `klimatska kriza` jer će daljnje povećanje temperature imati `katastrofalne posljedice na planet`, javlja BBC. Šumski požari mogli bi postati sve veći kao što će i uragani biti sve jači. Mnogim vrstama prijetit će izumiranje, a ledenjaci će se nastaviti topiti zbog čega će rasti razina mora. Urodi će biti sve slabiji, a smanjit će se i dostupnost pitke vode.

91204_capture-20160517-142414

(24sata.hr)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/