By Matea: Vitamin C

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Matea Matea – Savjeti fitness instruktora, unesite ime i email za pretplatu

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]
Vitamin C ili askorbinska kiselina je jedan od najpopularnijih, najispitivanijih i najviše opisanih vitamina danas. Često ga nazivaju mobilizatorom obrane organizma.

Danas se vrlo široko primjenjuje i kao lijek i kao suplement. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivima u vodi.
Vitamin C moramo uzimati hranom ili dodacima prehrani. Hranom, posebno svježim voćem (kivi, nar, limun, narandža, grejp, malina, jagoda) i povrćem (paradajz, brokula, karfiol, crvena začinska paprika, zelena paprika, posebno zeleno lisnato povrće poput zelenog i crvenog kupusa, špinata i blitve) koje obiluje vitaminom C.

Ako se navedeno voće i povrće konzumiraju redovno, planirano u organizam se može unijeti dovoljna količina vitamina C.

Koji suplement odabrati?

Međutim, naš užurbani i stresni način života često nam ne dopušta da pažljivo planiramo ispravnu prehranu pa stoga posežemo za različitim suplementima kojih ima jako puno na tržištu. Kojim suplementima dati prednost, prirodnim ili sintetskim?

Dugo se smatralo da su hemijski ovi pripravci identični i da je potpuno svejedno koji pripravak uzeti. Danas se međutim više ne misli tako jer se zna da vitamin C na primjer, u limunu ili kiviju prate i brojne druge aktivne supstancije poput polifenola, a njihov zajednički učinak je sigurno bolji nego kada se daju odvojeno.

Iako je vitamin C jedan od prvih sintetskih vitamina (Reichstein i Grüssner 1934.) i kao čista supstancija dolazi u najvećem broju dostupnih suplemenata (tablete ili kapsule), preporuka je dati prednost prirodnim preparatima koji u sebi sadrže pomno pripremljene sastavnice.

U tu svrhu danas se vrlo uspješno koristi postupak liofilizacije ili sušenja zamrzavanjem. To je proces stabilizacije u kojem se odabrano voće (limun, kivi, nar, grožđe) najprije zamrzne, a zatim se količina otapala smanjuje postupkom sublimacije (primarno sušenje), a zatim desorpcijom (sekundarno sušenje) do vrijednosti koja neće više podržavati rast živih organizama ili odvijanje neke hemijske reakcije.

Ovaj postupak omogućava očuvanje mirisa, okusa i nutritivne vrijednosti sastojaka, a posebno očuvanje termolabilnih sastojaka kakvi su u pravilu vitamini.

Kako je poznato da razina vitamina opada sa starošću namirnica, postupak liofilizacije omogućava također skladištenje u dužem razdoblju, bez značajnijeg gubitka kvalitete pa čak i na sobnoj temperaturi, a sposobnost rehidratacije (nadoknade tekućine) je vrlo brza.

Kombinacijom voća s visokim udjelom vitamina C (kivi, limun, nar) s voćem bogatim polifenolima (grožđe, naranča) dobija se vrlo kvalitetan i učinkovit pripravak.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/