BUGOJNO: Pismo razočaranog i prevarenog studenta: Nisu stipendije dobili svi oni koji su ispunili uslove!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Nikako da se stavi tačka na priču o općinskim stipendijama u Bugojnu,  iako su mnogi mislili da će biti tako nakon nedavne sjednice Općinskog vijeća, s koje je u javnost otišla informacija da će „svi aplikanti koji ispunjavaju uslove dobiti stipendije“. Pravi šamar u lice doživljavaju studenti  privatnih fakulteta koji su se, shodno datim  izjavama za lokalne medije nakon sjednice, ovih dana  uputili u Službu za društvene djelatnosti Općine Bugojno da potpišu ugovor o stipendiranju. Nažalost, nisu imali priliku da stave svoj potpis na željno očekivani papir, već su se puni razočarenja vratili kući, s mišlju da se neko jednostavno samo malo poigrao s njima, njihovim nadanjima, očekivanjima i željama.

Jer, kako drugačije da misle s obzirom da su na prvobitnom spisku dobitnika stipendija jasno vidjeli da je pisalo da ispunjavaju uslove Konkursa za dodjelu općinskih stipendija, bez obzira što pohađaju  privatne fakultete i, u pojedinim slučajevima, nemaju potreban broj bodova.  Istina, za tu listu se na sjednici čulo „da je treba zaboraviti“ nakon donošenja odluke po kojoj bi stipendije trebali dobiti „svi studenti koji ispunjavaju uslove“. Nijednom riječju niko nije objasnio ni rekao da li se to odnosi i na studente privatnih fakulteta. S razlogom se, onda, oni koji su dobili „pljusku u lice“ pitaju kako su ostali bez stipendija, ako ispunjavaju uvjete Konkursa? I kako se moglo desiti da nakon pomenute sjednice OV-a  budu 100% sigurni da će dobiti stipendiju?

Uzgred rečeno, studentima tih  fakulteta odobrena je stipendija u prethodne dvije akademske godine, pa su mislili da ni ovaj put neće biti zaboravljeni. S pravom, jer su i javni fakulteti odavno postali privatno vlasništvo pojedinaca i grupa, pod okriljem onih koji kroje sudbinu ljudi u ovoj zemlji. Osim toga, troškovi studiranja ne razlikuju se puno na jednom i drugom fakultetu,  i stoga lično ne vidim razlog zbog kojeg bi se pomoglo studentima javnih fakulteta a ne bi, primjerice, onima koji se školuju na nekom privatnom fakultetu. I jedni i drugi stiču znanje, koje žele praktično primijeniti u svom gradu i u svojoj državi. Zanimljivo bi bilo provjeriti diplome osoba koje danas obnašaju važne funkcije i dužnosti na svim nivoima. Sumnjam da su ih stranačke kolege, uz pomoć kojih su tu gdje jesu, pitale na kojem su fakultetu stekli diplomu, javnom ili privatnom.

Nažalost, puno je nepravilnosti do sada bilo prilikom dodjele stipendija Općine Bugojno, a to je i slučaj za akademsku 2016./2017. Naime, onima čije su aplikacije odbijene dobro su poznati primjeri u kojima su stipendije godinama dobijali studenti koji nisu imalo na to pravo, bodovi „navlačili“, a stipendije raspoređivale djeci podobnih, daleko od očiju javnosti.

Također, poznata su im imena studenata čiji su roditelji uspješni privrednici i privatnici u ovom gradu, a koji su prikazali da imaju minimalna primanja. Sramota za njih i za one koji su podržali njihove sramne zahtjeve. S druge strane, na spisku dobitnika stipendija veliki je broj onih koji su zaslužili finansijsku podršku Općine u školovanju, zbog postignutih rezultata, kategorije kojoj pripadaju … Takvima – svaka čast. Stipendije za njih ne trebaju nikada biti upitne.

Studenti,  nezadovoljni najnovijom epizodom „Općinske stipendije“  koja se upravo „emituje“ u Bugojnu, kažu da na idućim izborima nemaju za koga glasati. Žalosno u državi koja od njih očekuje da joj se posvete nakon školovanja u segmentu u kojem mogu najviše dati,  a zauzvrat im ne  pruža ništa. Dakle,  nisu istinite bile iznesene tvrdnje da će „svi aplikanti koji ispunjavaju uslove Konkursa dobiti stipendije“. I nije istina da je Bugojno „jedina općina koja stipendira sve svoje studente!“

Istina je sasvim drugačija i, najblaže rečeno, tužna, a u nakraćem bi se mogla okarakterisati još jednom muljažom i blamažom jednog doduše manjeg, ali značajnog broja bugojanskih studenata. Ne radi se o pedesetak studenata koliko ih je ukupno ostalo bez stipendije, jer su u taj broj uračunati i studenti javnih fakulteta  koji nisu ispunili uslove (ponavljaju godinu, imaju stipendiju drugog davaoca i dr.), nego manjoj grupi studenata čije školovanje je, očito, ovom gradu nevažno. U konačnici, nakon „sagledavanja stanja po usvojenoj odluci i dobijenih zapažanja da na spisku dobitnika nema željenih imena“ na spisak od oko 300 dobitnika stipendija naknadno su uvrštena  imena jednog broja studenata privatnih fakulteta iz boračkih porodica (nisu uzeti u obzir demobilisani borci, iako su u najtežem položaju od svih), i nekih drugih kategorija. Ali, ni ova nova „korekcija“ spiska nije zadovoljila interese onih koji su očekivali da će dobiti stipendiju na Konkursu na koji su aplicirali, a kojim je bilo prvobitno predviđeno da se dodijeli 250 stipendija.

Za pohvalu je, naravno, to što je dodijeljen veći broj stipendija od predviđenog. Ali, gospodo draga, Vi koji razmatrate pitanje dodjele općinskih stipendija, dajte se dogovorite u startu, koliko stipendija ćete podijeliti, kome i na koji način. Ovo što radite je katastrofalan scenarij, kojim iz godine u godinu kvarite vlastiti, i ugled općine Bugojno,  i što je još važnije gubite  povjerenje mladih ljudi. Onih koji bi trebali sutra dijeliti, možda, stipendije nekim novim generacijama. Na kraju, iz cijele ove priče ima i jedna pozitivna – dali ste drugima recept po kojem ne treba dijeliti stipendije iz općinskog budžeta!

Razočarani student iz Bugojna

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/