Bugojanac Mirko Ljubas: Mali park na vodi nastao od starih materijala u slobodno vrijeme

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Slobodno vrijeme je posvećenost aktivnostima koje nas opuštaju i odmaraju duh i tijelo.  Naišli smo na čovjeka koji svoje slobodno vrijeme koristi kako bi kultivirao svoje okruženje koristeći životni prostor, stare materijale i uređujući okoliš.

Mirko Ljubas živi u selu Drvetine u općini Bugojno.  Radeći u Hrvatskoj zadobio je ozlijede te mu je u zadnje vrijeme sve teže naći posao, stoga je njegova supruga Marija našla posao, a dva sina su već završila visoko obrazovanje u Osijeku i polako se snalaze radeći u Hrvatskoj.Mirko  je do rata radio u tvornici “Slavko Rodić” u Bugojnu.  U punom jeku rata morao je sa svojom obitelji napustiti Bugojno. Živeći po izbjegličkim centrima želja za rodnim Drvetinama i Bugojnom nije jenjavala. Čim su se stvorile prilike vraća se te izgrađuje novu kuću, piše Ramski vjesnik.

Susreli smo ga ovog ljeta kako obilazi svoj mali park na vodi i planira nove radne aktivnosti. Svako svoje slobodno vrijeme Mirko provodi u tom malom parku koji je izgradio na lokaciji koja je bila zarasla močvara puna smeća kojeg je sa sobom donosila rječica koja protiče svega stotinjak metara ispod obiteljske kuće. Najprije je očistio smeće, posjekao dio drveća kako bi se moglo prolaziti kroz taj prostor. Nakon toga je započeo sa isušivanjem male močvare koristeći kanale te je jedan dio rječice usmjerio i stvorio umjetni otočić.

Na tom otočiću zasadio je povrće, zasadio cvijeće, a od ostataka stabala napravio je sjedala kako bi se mogao odmarati on i njegovi gosti. Preko kanala izgradio je mali mostić koji daje posebno idiličnost posebice u zimsko vrijeme kada bude osvjetljen za Božić. Tu su izgrađeni kotači koji pokreće voda koja protiče.  To po sebi nije neka posebna zanimljivost. Međutim, zanimljivost je u tome što je sve gradio od ostataka drveća koje je posjekao te što je gradio od različitog otpada koji je našao dok je čistio ovaj prostor.

Nekada zapušteno zemljište sada je postalo odredište pticama, leptirima, pčelama i ljudima koji žele uživati u ovom malom kutku sačinjenom od slobodnog vremena i upornosti.

bljesak.info

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/