Banja Luka: Promovirana knjiga “Itikjaf” autorice mr. Đenane Bajraktarević

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/praznicninakit/

U ugodnom i toplom ambijentu harema Ferhadija džamije u Banjoj Luci jučer je održana promocija knjige “Itikjaf”, autorice mr. Đenane Bajraktarević.

O knjizi, zbirci priča, kazivali su mr. Nusret-ef. Abdibegović, muftija banjalučki, a prethodno najavljeno obraćanje direktora Elči Ibrahim-pašine medrese  je, usljed opravdanih razloga, otkazano pred promociju, pa se tako u njegovo imeu prisutnima obratila Lejla Bešo-Haskić, profesorica u ovoj školi.

Profesorica Bešo-Haskić je govorila o radu Elči Ibrahim-pašine medrese, te istakla da je jedan od mnogih segmenata rada i djelovanja odgojno-obrazovnog rada medresa u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i podrška kadrovima i izdavaštvu.

S tim u vezi, ukazala je na podršku koju iz Travnika daju Medresi u Banjoj Luci, te istakla bitnost podrške ljudi u zajednici i podršku zajednice spram ljudi.

Kazala je da se ovakvim zijaretima kazuje da smo svi jednako važni u gradnji društva u cjelini, svojim prisustvom, djelovanjem, i podrškom koja se, u ovom slučaju, ogleda i u jačanju izdavaštva, jer se na ovaj način jačaju i kadrovi koji su od značaja za zajednicu, a čiji se pisani rad se vidi kroz pisanje udžbenika, stručne i naučne literature, te lijepe riječi otjelovljene u književnost.

Muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović, kao jedan od recenzenata, kazao je da je lijepo pričati kada ima neko ko želi slušati vaše kazivanje, ali je još ljepše i vrijednije pisati kad znaš da će neko sa uživanjem čitati napisano.

WhatsApp Image 2021-07-03 at 09.41.25.jpeg - Banja Luka: Promovirana knjiga

– Zbirka priča “Itikjaf” je rezultat zrelog promišljanja i sveobuhvatne meditacije o odnosima u porodici, gnijezdu ljudske spoznaje i zavičaju čovjekovog rođenja – kazao je.

Ono što je posebno istakao jeste moralni aspekt priča koji se u današnje vrijeme nerijetko gubi. Autorica je, kako je kazao, pod utjecajem kazivanja predstavila Bosnu i Hercegovinu kao repliku džennetskim perivojima.

– Ako i kada odete do Jajca, Travnika, Prusca, Banja Luke, Sarajeva, Mostara, Blagaja, Trebinja, Počitelja, i Mrkonjić Grada i sretnete se sa tamošnjim stanovnicima razumjet ćete zašto su ova i druga mubarek mjesta u fokusu umjetnika, književnika, pjesnika i zašto su njihova inspiracija – kazao je muftija banjalučki.

Dodao je kako priča i kazivanja nema bez ambijenta i osoba poput autorice Bajraktarević, te da pejzaž i stanovnici imaju važnu ulogu u oslikavanju i usvajanju kazivanja koja su obilježje našeg naroda.

Na kraju promocije, obratila se i autorica mr. Đenana Bajraktarević, koja je prisutne informirala o nastanku zbirke, posebnosti promocije u Banjoj Luci iz koje je kao dijete upućena, ali joj se kao čovjek vratila.

Ukazala je i na itikjafski element žene ovih prostora, kako navodi da “se metaforički osamljuje u kućama, čuvajući i njegujući adete, tradiciju, običaj i kulturu, manirom smjerne i predane supruge, majke, domaćice, i podsjećajući vas na neke običaje koje biste možda nekad u zaboravu, nehotice, izbjegli.”

Nije zaboravila spomenuti ni muškarce koje, kako kaže, vidi kako su “svaku pojedinačnu itikjafsku boru našili na svoje lice u noćima kad su se smjerno borili sa tišinom, prebirući odluke kao bobke, tražeći u njima najbolja rješenja za porodicu, džemat, zajednicu.”

Istakla je da se u sadejstvu ovakvih elemenata kojima Bosna i Hercegovina obiluje, može jačati usmena tradicija, koja je u njenoj zbirci ispričana upravo organskim idiomom bosanskoga jezika kome pripadamo i koji nam pripada.

Promociju je moderirao hafiz Muamer-ef. Okanović, profesor i prvi imam Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci.

(Đ.B./Preporod.info)

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o