U Gimnaziji Bugojno članovi ekološke sekcije SŠ Uskoplje održali prezentaciju projekta “Nula otpada – korak u budućnost”

U sklopu projekta “Nula otpada – korak u budućnost” danas su u gimnaziji Bugojno članovi ekološke sekcije SŠ Uskoplje održali prezentaciju projekta za svoje vršnjake i profesore. Mladi ekolozi koji svojim različitim aktivnostima sve više plijene pažnju lokalne zajednice, odlučni su da se u našem gradu  implementira savremeni sistem upravljanja otpadom – NULA OTPADA.

U našem gradu ne postoji sistemsko upravljanje otpadom, iako proizvodimo oko 15 000 tona godišnje, koji većinom odlažemo na deponiju Dubočine.

Razvijene zemlje komunalni otpad tretiraju kao urbani rudnik, a neke recikliraju čak i 80% selektivno prikupljenih otpadnih materijala.

Bugojno u uspostavu savremenog sistema upravljanja otpadom kreće aktivnostima i selecijom otpada u gradskim školama i obdaništu.

https://www.bingotuzla.ba/2018/10/15/za-pocetak-sedmice-dodatno-snizeno-15-10-17-10-2018/ https://www.bugojno-danas.info/stiglo-najvece-priznanje-od-facebooka-facebook-stranica-bugojno-danas-dobila-plavu-znacku/